IMG_8527 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vindt in Alblasserdam de zeventiende editie van de nationale klimkampioenschappen voor boomverzorgers plaats. Tijdens de wedstrijden strijden boomverzorgers uit het binnen- en buitenland voor de nationale titel. De wedstrijden vinden plaats bij ‘t Lammetjeswiel in  Alblasserdam.

Twee dagen lang zullen de boomverzorgers strijden om de nationale titel. Zij voeren verschillende wedstrijdonderdelen uit. De Nederlands kampioen vertegenwoordigt Nederland op de Europese en Wereldkampioenschappen. Het evenement trekt ieder jaar zo’n 5000 bezoekers. Het is de bedoeling dat deze bezoekers hun auto (als ze daarmee komen) zoveel mogelijk bij Landvast en het Zuiderstek parkeren en lopend naar het Lammetjeswiel gaan.

Deelnemers
“Vorig jaar deden er 42 mensen mee. We verwachten dit jaar eenzelfde aantal deelnemers,” vertelt Willem de Feijter van de organiserende klimcommissie. “En hoewel het een open Nederlands kampioenschap is, zullen er ook mensen uit het buitenland mee doen.”

Werkgerelateerd
Alle wedstrijdonderdelen zijn werk gerelateerd. De Feijter vertelt: “Er zijn vijf onderdelen. De klimmers moeten het onderdeel zo snel, maar ook zo veilig mogelijk doen. Één van de onderdelen is dat er iemand boven in de boom onwel geworden is. Die persoon moet door de deelnemers gered worden.”

Overnachten
Op de eerst wedstrijddag vinden de voorrondes plaats. Op de tweede dag (zaterdag) strijden de vijf overgebleven finalisten voor de titel. De deelnemers zullen in tenten en bussen overnachten in recreatiegebied het Lammetjeswiel.

Geen mooiere locatie
Dat het evenement, waarbij het publiek gratis mag kijken, in Alblasserdam wordt gehouden is te danken aan Diederick Pruijsen, voorman en bomenspecialist bij de gemeente Alblasserdam. Hij benaderde de organisatie en wist de betrokkenen over te halen. “Voor de klimmers bestaat er geen mooiere locatie dan het Lammetjeswiel. Er staan zeer geschikte bomen, je hebt er een leuk strandje en je hebt de ruimte. Er zijn gewoon heel veel mogelijkheden. Vandaar dat ik de organisatoren heb benaderd. Ik ben heel blij dat het is gelukt. Het is altijd prachtig om te zien.”

Mooi initiatief
Ook het college van B&W is verheugd met een evenement als dit. Wethouder Ad Cardon: “Bomen spelen een belangrijke rol in de groenstructuur van de gemeente en het evenement past goed bij het ambachtelijk karakter van ons dorp. Bovendien is dit evenement door enthousiaste medewerkers van de gemeente naar Alblasserdam gehaald. Het college
juicht dit soort initiatieven toe en faciliteert het evenement waar mogelijk.”

Communicatie
De gemeente heeft de afgelopen weken gesproken met allerlei betrokkenen en belanghebbenden, zoals bewoners, politie, brandweer en GHOR om het evenement succesvol te laten verlopen. De vergunningaanvraag is al in behandeling genomen. Als alles volgens planning verloopt, wordt deze uiterlijk eind april 2013 afgegeven.

De organisatie
De organisatie van de Nederlandse Klimkampioenschappen is in handen van de KPB/ISA Dutch Chapter (Kring Praktiserende Boomverzorgers) en de gemeente Alblasserdam. Op de site Www.kpb-Isa.nl is wat informatie over het evenement beschikbaar.

IMG_8527 [Desktop Resolutie]

boomklimmen [Desktop Resolutie]