nedstaal [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam wil op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid van de provincie Zuid-Holland over de geregistreerde overschrijdingen van de uitstoot van staalfabriek Nedstaal. “Volgens de door Nedstaal geregistreerde cijfers in het jaarverslag is er de afgelopen jaren veel te veel kwik en fijnstof uitgestoten bij het bedrijf. Als de cijfers in de verslagen van Nedstaal kloppen, zou het KUNNEN dat de volksgezondheid in gevaar is. Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid en wil weten of de cijfers kloppen,” stelde burgemeester Bert Blase donderdag 17 januari tijdens een persconferentie.

Als blijkt dat de vergunningvoorschriften inderdaad overschreden worden, moet er door de provincie gehandhaafd worden, zo wordt gesteld in de zienswijze die de gemeente in gaat dienen bij de provincie. Verder is te lezen dat voor de uitstoot van zink niet eens normen vergund zijn. De gemeente wil behalve duidelijkheid over de feitelijke uitstootcijfers ook duidelijkheid over het toezicht op de emissienormen in de huidige vergunning van Nedstaal.

Cijfers
De cijfers over de uitstoot zullen aangeleverd worden via Nedstaal en de Omgevingsdienst ZHZ. Daarnaast wil de gemeente Alblasserdam dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de werkelijk gerealiseerde kwikemissies van Nedstaal in de afgelopen jaren. Ook dient het realiteitsgehalte van andere opgegeven emissies als van stof, zink en andere relevante stoffen te worden geverifieerd. Hierbij dienen alle puntbronnen en diffuse bronnen apart te worden gespecificeerd.

Handhaving
“Als dit onderzoek hiertoe aanleiding geeft verzoeken wij u om over te gaan tot handhaving van de vergunningvoorschriften in relatie tot alle emissies van de smelthal voor zowel puntbronnen als diffuse bronnen. De overschrijdingen van de zink-, kwik- en stofnormen, die zich lijken voor te doen op grond van de door OZHZ aangeleverde emissiecijfers, dienen te worden beëindigd. De voorschriften met betrekking tot de verplichte studies dienen ook te worden gehandhaafd,” zo stelt het college in de zienswijze.

Bijzonder hoge fijnstofemissie
Verder wil het college dat er gezien de bijzonder hoge fijnstofemissie van Nedstaal, een haalbaarheidsonderzoek wordt gedaan om na te gaan  of het nu bestaande grofstoffilter kan worden gemodificeerd, dan wel vervangen, door een filter dat een groter deel van de fijnstoffractie afvangt.

Het actiecomité Asbest Nedstaal Nee eiste donderdag binnen veertien dagen controle op alle uitstoot van het bedrijf. Volgens het comité heeft de Omgevingsdienst ZHZ niet adequaat gecontroleerd bij Nedstaal.

Directie Nedstaal
De directie van Nedstaal kan zich niet vinden in het onderzoek. Volgens het bedrijf is de uitstoot van stoffen wel degelijk binnen alle normen en kloppen de conclusies van Mobilisation dus niet. Nedstaal zegt de procedures af te wachten.

Deel dit bericht via...