IMG_6987 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat de provincie Zuid-Holland adviseren om geen vergunning te verlenen aan Nedstaal om een proef te kunnen doen om licht asbesthoudend staalschroot te verwerken. Dat meldt burgemeester Bert Blase donderdag 17 januari tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis. In de afgelopen weken voerde bureau Mobilisation in opdracht van het college van B & W een tegenonderzoek uit. Hieruit blijkt dat het niet verstandig is om de proef door te laten gaan.

“De contra-expertise laat zien dat er een aantal kritische bevindingen is over de aanvraag, de ontwerpvergunning, de vigerende vergunning, het toezicht en de feitelijke bedrijfssituatie,” stelde Bert Blase.

Belangrijke bevindingen

Belangrijke bevindingen van bureau Mobilisation zijn:

–      de emissieadministratie is niet op orde, wat met name zorgen oproept bij de gerapporteerde kwikemissies.

–      het filter dat eventueel vrijkomende asbestdeeltjes moet afvangen is hoogstwaarschijnlijk ongeschikt.

–      er ontbreken essentiële documenten bij de aanvraag, zoals een plan van aanpak van de proef, het calamiteitenplan en het monitoringplan.

–      de omschrijvingen in de aanvraag zijn te vaag om adequaat te kunnen handhaven door OZHZ.

–      er zijn veel onbeantwoorde vragen.

De contra-expertise was gericht op het inzichtelijk maken van alle mogelijke risico’s die de proef van Nedstaal met zich mee kan brengen op het vlak van volksgezondheid en veiligheid. Daarbij is niet alleen gekeken naar de verhittingsmethode, maar ook naar de risico’s van transport, opslag en in geval van een calamiteit. De contra-expertise maakt integraal onderdeel uit van de zienswijze; de gemeente neemt de aanbevelingen uit dit rapport over.

Nedstaal
De gemeente informeert Nedstaal over de contra-expertise. Daarnaast vraagt de gemeente aandacht van Nedstaal voor de zorgen die leven in de samenleving ten aanzien van het bedrijf en voor het belang om zich als bedrijf te verbinden met de samenleving.

Procedure
Tot en met 21 januari 2013 is het voor eenieder mogelijk een zienswijze in te dienen bij OZHZ. Daarna bepaalt OZHZ op basis van de inhoud van alle zienswijzen wat er met de aanvraag van Nedstaal gebeurt. Voor meer informatie over de procedures kunnen belangstellenden terecht op de website van OZHZ, www.ozhz.nl.

Openbaar
De zienswijze is HIER te downloaden en de contra-expertise is HIER te downloaden.

Deel dit bericht via...