IMG_8473 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De directie van Nedstaal, onderzoekers van TNO en vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid konden maandag 14 en dinsdag 15 januari praten als Brugman, het wantrouwen van honderden Alblasserdammers bleef pal overeind. „Al die technische verhalen komen m’n neus uit. Het is gewoon gevaarlijk. Dit mag niet gebeuren.”

Vreselijk goedje
Directeur Jan Henk Wijma van Nedstaal deed een ultieme poging om de aanwezigen ervan te overtuigen dat het omstreden project moet doorgaan. „Ik heb me in uw positie verplaatst en begrijp dat u met onbegrip naar onze proef kijkt. Maar luister alstublieft voor u zich een mening vormt.” Wijma benadrukte dat de aanwezigheid van asbest een groot maatschappelijk probleem is. „Het is een vreselijk goedje dat verschrikkelijke ziektes veroorzaakt. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar: we kunnen het probleem niet in de grond blijven stoppen. Zo blijft het bestaan voor volgende generaties.”

Proef
Het alternatief van Nedstaal: licht asbesthoudend schroot van metro- en tramstellen onderdompelen in gesmolten metaal van minimaal 1600 graden. „Het asbest wordt niet verbrand, maar het vervalt gewoon. Er komen absoluut geen asbestvezels vrij. Dat hebben alle proeven en tests bewezen. En ik beloof u: als er toch vezels vrijkomen, gaan we absoluut niet door met de proef.”

Arbeidsplaatsen
Volgens Wijna past deze aanpak binnen het normale productieproces van Nedstaal en levert deze innovatieve techniek ook nog arbeidsplaatsen op. „Zelfs als onze aannames onjuist zijn en er tijdens de proef van alles misgaat, bestaat er geen gevaar voor de omgeving. We beginnen met een ton schroot; daar zit 0,4 kilo asbest in. We zouden 50.000 proeven per dag kunnen doen voordat we bij het wettelijk maximum komen. Tijdens onze proeven worden metingen gedaan door een ingenieursbureau. TNO en de omgevingsdienst houden toezicht, de resultaten worden geëvalueerd voordat we groen licht krijgen voor de volgende stap”, poogde Wijma de aanwezigen te overtuigen.

TNO: veilig
Ook medewerkers van TNO benadrukten dat de proef veilig is. „Toegegeven: dat hebben we alleen in een laboratorium geconstateerd.” Maar: „Dit project is hard nodig. Stortplaatsen raken overvol en asbest kan op deze manier hergebruikt worden. Het proces voldoet aan de strengste normen.”

Foute fabriek
Willem Schulpen van actiecomité Asbest Nedstaal Nee was volstrekt niet overtuigd. Hij haalde even vernietigend als emotioneel uit naar Nedstaal, de omgevingsdienst en TNO. „Ik sta hier voor Niek, 35 jaar. Overleden aan kanker door asbest. Een vriend die op een verschrikkelijke manier overleed. Voor Amber en Rein en voor al die andere 10.000 doden die hen zijn voorgegaan. Nedstaal had zo maar een vergunning gekregen als de inwoners niet waren opgestaan. We moeten voorkomen dat dit gebeurt. Het is een foute fabriek, een foute plek, een fout moment; eigenlijk is alles hier verkeerd aan. Ik krijg hier kippenvel van. En de plaatselijke politiek? Neem een keer uw verantwoordelijkheid. Want asbest is gevaarlijk, het is een onzichtbare killer. Nedstaal beweert dat veiligheid vooropstaat, maar zijn geschiedenis is vol calamiteiten en klachten. Het gaat alleen om geld.”

Onvoldoende bewijs
Ook het publiek toonde zich twee avonden lang buitengewoon kritisch. Nedstaal, TNO en de omgevingsdienst konden geen goed doen. „TNO levert onvoldoende bewijs; daar worden wij aan blootgesteld.” En: „Ik woon hier al 64 jaar. Ik ben naast Nedstaal geboren. Mijn moeder legde de was op de bleek. Die werd toen al pikzwart. Mijn tijd is geweest, ik sta hier alleen voor onze kinderen. Alblasserdam is een dijk van een dorp. Laten we dat zo houden.” Een insider was op zich enthousiast over de plannen van Nedstaal. „Maar die kunt u toch niet toepassen in een aftandse fabriek. Ik ben verbijsterd dat u dat hier wilt doen. Het plan is goed, maar voer dat op een goede manier uit. In een hightechomgeving.”

Peiling
Veelzeggend was de peiling aan het eind van beide avonden. Twee keer werd de vraag gesteld wie van de bezoekers was gerustgesteld. Maandag staken 4 of 5 van de 250 aanwezigen hun hand op. Dinsdagavond bleven alle handen naar beneden. Tijdens de informatiebijeenkomsten hebben in het totaal 931 via internet meegekeken. Beide uitzendingen zijn voorlopig terug te zien via de site van de Omgevingsdienst. www.ozhz.nl. Foto: Peter Stam, Tekst: Refdag.nl.

IMG_8473 [Desktop Resolutie]

IMG_8477 [Desktop Resolutie]