rechter commissarisALBLASSERDAM – Oud-penningmeester J. B. van voetbalclub Alblasserdam is dinsdag 15 januari door de Dordtse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur. De 43-jarige B., die momenteel in Rotterdam woont, heeft volgens de rechter in 2011 ruim 23 duizend euro van de club verduisterd. Zelf zegt hij ‘slechts’ drieënhalf tot vierenhalf duizend euro gestolen te hebben en dat de rest van het geld is gebruikt om selectiespelers zwart te betalen. De officier van justitie en de rechter dachten daar anders over.

Cocaïne
Als verklaring voor de diefstal stelde de Rotterdammer dat hij in de problemen zat en geld schuldig was aan andere personen. “Ik zag geen uitweg meer. Laat ik het zo zeggen: ik gebruikte toen medicatie. En dat was niet op doktersvoorschrift…” B. bedoelde daarmee te zeggen dat hij cocaïne gebruikte, zo bleek later toen de rechter vroeg of hij drugs bedoelde. “Ik moest dat geleende geld terugbetalen. Ik werd afgeperst,” aldus B.

Tovenaars
De oud-penningmeester verzekerde de rechter er van dat hij niet meer dan 4500 euro had gestolen. De rest was zwart geld voor de spelers. Als bewijs voor zijn bewering haalde zijn advocaat e-mails van bestuursleden aan. In één daarvan stond “Beste tovenaars, laten we uitkijken dat de belastingdienst onze truc niet doorkrijgt”. Eerder kreeg de club ook al naheffingen van de belastingdienst. “Je wilt niet weten wat er allemaal zwart ging en wat er nu nog steeds zwart gaat.

Schoon schip
De huidige penningmeester, die bij de rechtszaak aanwezig was, gaf toe dat er in het verleden dingen fout gegaan zijn bij de club, maar dat in 2010 schoon schip gemaakt werd. De fraude waarover de rechtszaak ging, dateerde van april en mei 2011.

Geen bal
De officier van justitie zei dinsdag niettemin ‘geen bal’ te geloven van het hele verhaal van deze verdachte. “Ik geloof er geen bal van wat meneer zegt. Het siert hem dan ook weinig dat hij de schuld schuift in de schoenen van een ander clublid. Ik vind het met name kwalijk omdat verenigingen vaak draaien op vrijwilligers. Als club moet je die mensen kunnen vertrouwen. U heeft dit vertrouwen beschaamd. Een gevangenisstraf zou passend zijn, maar gezien uw documentatie zal ik geen gevangenisstraf eisen. Ik eis een forse werkstraf en wel van 180 uren.”

Uitspraak
Ook de rechter sprak had haar twijfels bij de verklaring van B.: “Met uw verklaringen kom ik al tot een optelsom van zes duizend en bewijs voor wat u zegt is er niet.” Alle betrokkenen bij de club ontkennen. “Niet zo vreemd”, zei de raadsman van de oud-penningmeester, “want wie verklaart dat het waar is, krijgt zelf de FIOD achter zich aan. Dit soort dingen zijn gewoon heel moeilijk te bewijzen want het gaat om zwart geld.”

De rechter legde uiteindelijk een werkstraf van honderd uur op.

De oud-penningmeester, die zei twintig jaar dag en nacht voor z’n club te hebben klaargestaan, werd geroyeerd en kreeg een toegangsverbod voor de kantine van vv Alblasserdam. Mede door de affaire strandde zijn huwelijk en verloor hij zijn baan.

Schikking
De voetbalclub deed nog een poging om ook de vermiste 25 duizend euro volledig terug te vorderen, maar die vordering werd door de rechtbank afgewezen, omdat de club in een civiele rechtszaak al akkoord was gegaan met een schikking van twintigduizend euro tegen finale kwijting. B. zei spijt te hebben van deze schikking: “Ik werd onder druk gezet door een advocaat. Ik heb achteraf veel spijt gehad van de beslissing.”

Advocaatkosten
En hoewel de schikking er is, komt het geld volgens huidig penningmeester Jack van Ballegooijen niet zomaar binnen. “Dat geld komt binnen door beslag te laten leggen op spullen. Er is nog niets vrijwillig overgemaakt. Daarnaast is het zo dat een deel van wat er binnenkomt weer op gaat aan advocaatkosten (10.000 euro, red).

Dealers
Over de dealers schrijft B. op deze website: “Het gros van de vvA zit onder de witte poeder (sommige spelers van de lagere teams en zelfs oud selectie spelers waren de dealers) en ik kan zeggen dat het zwarte geld gewoon doorgaat. Check inkoop drank et cetera. Ik weet veel.. en zal uiteindelijk niet alleen hangen!”

Tekst: Rijnmond.nl en Peter Stam.