ALBLASSERDAM – Ze wilde graag haar rijbewijs halen, maar had geen geld. De 18-jarige M. R. uit Alblasserdam besloot daarom om samen met twee vrienden koper te gaan stelen in Dordrecht. Op 13 november 2012 reisde het drietal af naar Dordt om daar hun slag te slaan. “Ik scheen met een zaklamp en pakte de draden aan. Ik heb niet zelf geknipt,” vertelde de Alblasserdamse dinsdag 15 januari in de rechtbank van Dordt.

Betrapt; 10.000 euro schade
De poging diefstal vond plaats in een pand aan de Amnesty Internationalweg in Dordrecht, waar vroeger discotheek Amigo’s zat. Sinds enkele jaren is het pand eigendom van het Albert Schweitzerziekenhuis. 13 november ging de Alblasserdamse samen met twee vrienden het pand binnen. Draden werden losgetrokken en in tassen gestopt. Toen drie tassen gevuld waren, werd het drietal echter betrapt en aangehouden door de politie. Tot een voltooide diefstal kwam het dus niet, zo oordeelde rechter. In het totaal ontstond bijna 10.000 euro aan schade in het pand.

Rijbewijs
Het plan kwam volgens M. van de twee anderen. “Zij hadden het bedacht. Ik heb alleen een paar tangetjes aangegeven en met de zaklamp geschenen. Ik had geen idee hoe het allemaal werkte met die draden. Van het geld dat het zou opleveren wilde ik m’n rijbewijs gaan halen,” aldus de 18-jarige.

Schadevergoeding
Het Albert Schweitzerziekenhuis vroeg dinsdag om een schadevergoeding van 9966,67 euro voor alle kosten die gemaakt zijn om de boel te herstellen. Deze aanvraag werd door de rechtbank echter afgewezen, omdat de aangeefster was vergeten om een handtekening te laten zetten. “Zo zijn de regels. Daar moet ik me aan houden,” legde de rechter uit.

Eis van OM
Het Openbaar Ministerie vond dat M. veroordeeld moest worden tot een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week. “Ze is medeplichtig aan de diefstal van het koper. Mevrouw is nog niet zo oud en het lijkt er nu op dat mevrouw bezig is met het opbouwen van een strafblad, want zij staat binnenkort ook terecht voor een soortgelijke zaak in Arnhem. Ik denk dat mevrouw daarom straf verdient. Het voorwaardelijke deel is gebaseerd op het feit dat er een volgende zaak aankomt,” aldus de officier van justitie.

Poging
De advocaat pleitte voor een lagere eis. “Het gaat hier niet om een diefstal, maar een poging daartoe. De spullen stonden nog binnen,” stelde hij.

Uitspraak
De rechter vond dat de advocaat daarmee een punt had en legde daarom een iets minder zware straf op. “Ik leg u een werkstraf van dertig uur op plus een voorwaardelijke celstraf van een week. Mocht u binnen twee jaar weer de fout in gaan, zal deze straf alsnog worden opgelegd. Dit dient dus als een stok achter de deur. Het gaat hier namelijk om een ernstig feit. Ik hoop niet dat u een crimineel pad bent ingeslagen en ik hoop wel dat dit niet meer voorkomt,” aldus de politierechter.

‘Een grote fout’
M. vertelde er van geleerd te hebben. “Het was een grote fout. Het komt niet meer voor.” Blijkbaar zijn er nog wel wat meer dingen om af te leren bij de jongedame, want ze had de rechtszaal haast nog niet verlaten, toen zij één van de verslaggevers al uitmaakte voor “Sukkel, mongool, sucker”. Wanneer de volgende zaak van R. aan de beurt is, was bij justitie nog niet bekend.

Medeverdachte
Na de behandeling van de zaak van de Alblassedamse, werd ook die van een 19-jarige man uit Sliedrecht behandeld. Hij kreeg voor dezelfde feiten een iets hogere werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week. Daarbij werd rekening gehouden met zijn geestelijke toestand en zijn documentatie. (gevuld strafblad).

Geen vergoeding
De benadeelde partij (het ziekenhuis, red.) krijgt dus voorlopig geen vergoeding voor de geleden schade. Via een civiele rechter zou het geld wellicht nog wel (deels) terug te krijgen zijn. Het is nog onbekend of het ziekenhuis dit gaat proberen.