busREGIO – Sinds januari 2013 betalen mensen die gebruik maken van de bussen van Arriva in Zuid-Holland per kilometer in plaats van per zone. Voor een aantal mensen pakt dat zo slecht uit dat zij te maken hebben met prijsstijgingen van meer dan vijftig procent. Bij Joep van der Waal uit Streefkerk komt het zelfs neer op een stijging van 89 procent. “Normaal kon ik voor 95 euro per maand naar Rotterdam en nu betaal ik 180 euro. Ongelooflijk! Ik heb daarom afgelopen week een petitie geopend op petities.nl,” aldus Joep.

Mensen die ook ontevreden zijn over de eventuele extra kosten, kunnen hier de petitie tekenen. “Ik hoop dat veel mensen dit zullen doen, want dit kan echt niet. Wat denk je van gezinnen met meerdere kinderen? Dan is dit echt niet te betalen.”

Roos Zevenboom, woordvoerster namens Arriva laat weten dat het vervoersbedrijf bezig is met een oplossing. “We hebben inderdaad een aantal klachten binnen gekregen. Deze komen met name uit de gebieden waar de haltes wat verder uit elkaar liggen. Vroeger moesten reizigers per halte betalen. Dit hebben we eerlijker gemaakt door per gereisde kilometer te laten betalen. Voor sommige mensen pakt dat erg ongunstig uit, maar voor anderen is het juist gunstiger. Onze basis is het gelijkheidsprincipe. Toch willen we excessen aanpakken. Stijgingen van meer dan vijftig procent is niet de bedoeling. Samen met de provincie zoeken we naar een oplossing,” vertelt Zevenboom.

Arriva verwacht dat de oplossing snel wordt gevonden. “Wij willen niemand uit de bus hebben en zoeken dus hard mee naar een oplossing.”

Joep hoopt mede door de petitie dat Arriva op andere gedachten wordt gebracht. “Zo’n prijsstijging is absurd. Allemaal die petitie tekenen dus.”