IMG_7840 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Adrie Baijens uit Alblasserdam is begonnen met een handtekeningenactie tegen de plannen van Nedstaal om asbesthoudend staal te gaan verwerken. De eerste paar honderd handtekeningen zijn maandag 7 januari bij het Makado opgehaald. “Ik doe dit voor de kinderen in Alblasserdam. Ik weet wat het is om vroeg een kind te verliezen aan die vreselijke ziekte,” vertelt Baijens. De komende dagen zal de Damdorper regelmatig met zijn handgemaakt ‘anti-asbestkar’ te zien zijn in het dorp. “Elke dag trek ik er een paar uur op uit. Dit mag niet doorgaan!”

Walking on a Dream
Baijens kwam de afgelopen jaren in het nieuws omdat hij samen met zijn vrouw Jannie een miljoen euro binnen wilde halen om de laatste wens van zijn dochter Bianca in vervulling te laten gaan. Bianca overleed in 2010 op 31-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Haar wens was de aanschaf van een hyperthermiescan voor het Erasmus Medisch Centrum, om zodoende kanker beter te kunnen bestrijden. Dit project, dat de naam ‘Walking on a Dream’ kreeg, is inmiddels afgerond; het bedrag is binnen. De kar die Baijens gebruikte tijdens de inzamelingsactie voor zijn dochter heeft hij nu beplakt met ‘Asbest Nedstaal Nee-posters’.

Lazarus
De Damdorper kon maandag 7 januari op veel steun rekenen. De overgrote meerderheid vertelde tegen het verwerken van asbest bij Nedstaal te zijn: “Laat ze het lazarus krijgen met die klote asbest. Ik ben tegen,” mompelde een man terwijl hij zijn krabbel op papier zette. Een ander wist haar mening nog niet goed, maar zette toch een handtekening. “Bij twijfel, niet oversteken heb ik geleerd. Als er vraagtekens bij zijn, moet je er gewoon niet aan beginnen. Asbest is daar een veel te gevaarlijk goedje voor.”

Kop verwedden
Een enkeling zette zijn handtekening niet: “Het kan echt geen kwaad. Ik heb me er in verdiept en dit is ongevaarlijk. Het is een prima oplossing om van asbest af te komen,” stelde één van de bezoekers van het Makado. Adrie probeerde de man te overtuigen om toch een handtekening te zetten: “U heeft zeker nooit een kind verloren aan kanker? Dan zou u wel anders praten.” De man antwoordde: “Ik durf m’n kop er op te verwedden dat dit geen negatieve gevolgen gaat hebben voor onze gezondheid. Dit is niet gevaarlijk.” Nadat bleek dat de mannen er niet uit zouden komen, werd het gesprek beëindigd.

Proef en plannen
Nedstaal heeft zich het afgelopen jaar verdiept in het verbranden van asbesthoudend schroot en heeft een vergunning aangevraagd om een proef te mogen doen. Het bedrijf stelt, net als de Omgevingsdienst en TNO dat het geen gevaar oplevert voor de bevolking. Maandag 14 en dinsdag 15 worden informatiebijeenkomsten gehouden in Landvast. Mensen die zich aangemeld hebben kunnen die avond informatie en antwoorden op hun vragen krijgen. Maandag is de bijeenkomst ook te volgen via de website van de Omgevingsdienst.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_7840 [Desktop Resolutie]

IMG_7850 [Desktop Resolutie] IMG_7857 [Desktop Resolutie] IMG_7874 [Desktop Resolutie] IMG_7884 [Desktop Resolutie] IMG_7901 [Desktop Resolutie]