IMG_7690 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Alleen als je met je ogen en oren dicht Alblasserdam binnenkomt, valt het nog nét niet op dat het onderwerp ‘asbest’ de gemoederen bezighoudt in het dorp. Deze week zijn er opnieuw protestborden bij de in –en uitgangen van het Damdorp geplaatst. Op Twitter en Facebook verschijnen steeds meer (ludieke) afbeeldingen en in de mailbox van de redactie verscheen een heus asbeststripverhaal. Afzender: anoniem. Donderdag 3 januari werd een opvallend bord bij de ‘Wensveenrotonde’ geplaatst. Hierop is te lezen: “Asbest + Molens  = Werelderfgoed??”.

Eerder in de week werden al borden met ‘Asbesterdam’ op diverse locaties aangebracht en in de sloot langs de Van Eesterensingel kreeg het kunstwerk ‘Zo Hoog’ een gasmasker om. Kortom: Alblasserdam ademt asbestprotest.

Klaas Boon van het actiecomité ‘Asbest Nedstaal Nee’ laat weten dat er nog meer acties volgen. “We geven niet op. Wij willen geen asbest in ons dorp,” aldus Boon.

Plannen
De acties houden verband met de plannen van staalbedrijf Nedstaal om asbesthoudend schroot te verwerken. Door het schroot te verhitten zou het asbest op moeten lossen in onschadelijke deeltjes. Een aantal Damdorpers heeft daar zo weinig vertrouwen in, dat zij de plannen tegen willen gaan.

Informatiebijeenkomst
Maandag 14 en dinsdag 15 januari organiseert de Omgevingsdienst ZHZ (die de vergunning voor de proef wil afgeven) speciale informatiebijeenkomsten om de burgers verder te informeren over de plannen. Ook het actiecomité komt tijdens deze avonden aan het woord. Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht.

Windmolens
Behalve het plan om asbest te verwerken, wil Nedstaal ook graag windmolens plaatsen op het bedrijventerrein in Alblasserdam. Omdat dit volgens diverse mensen geluidsoverlast, slagschaduwen, dode vogels en meer gaat opleveren, zijn ook hier protesten tegen. Ondernemer Dirk Meiners lanceerde onlangs de website http://www.tegenwind-alblasserdam.nl. Op zijn site kunnen mensen een petitie tegen de windmolenplannen tekenen.

asbest nedstaal nee [Desktop Resolutie]

IMG_7679 [Desktop Resolutie] IMG_7690 [Desktop Resolutie] IMG_7712 [Desktop Resolutie]

STRIPASBEST

asbesterdam IMG_6646 [Desktop Resolutie]

712515952 [Desktop Resolutie]