ALBLASSERDAM – Twaalf scholieren hebben woensdagochtend 12-12-’12 een boete gekregen, omdat zij goede geen fietsverlichting hadden. De politiecontrole werd gehouden op de kruising Edisonweg / Kelvinring in Alblasserdam; een kruispunt waar regelmatig fietsers worden aangereden. De controle werd dinsdag al op Twitter aangekondigd door agent Jan-Peter de Vreede. “Een gewaarschuwd mens telt voor twee of beter gezegd voor 45 euro (boete voor fietsen zonder licht),” schreef De Vreede. De controle is onderdeel van de landelijke campagne “Ik wil je zien”.

‘Gratis’ lampjes
De Vreede en zijn collega hadden woensdag een uur lang hun handen vol aan de jonge overtreders. Ze hadden het zelfs zo druk dat ze tijdens het uitschrijven van de boetes diverse keren fietsers zonder licht door moesten laten gaan. Personen die beboet werden, werden vervolgens wel uitgerust met twee nieuwe lampjes. “Op deze manier kunnen ze alsnog veilig hun weg vervolgen,” aldus de agente.

‘Ik wil geen aanrijdingen’
Agent Jan-Peter de Vreede lichtte de actie toe met: “Sommige mensen denken dat we een bepaald aantal bonnen moeten uitschrijven of zo, dat is niet zo. Het maakt mij niet uit of ik er één, twee, tien of honderd uitschrijf. Het gaat er mij om dat mensen veilig de weg op gaan. Scholieren zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Ik vind het belangrijk dat zij opvallen in het verkeer. Ik wil geen (dodelijke) aanrijdingen van personen; laat staan van kinderen.”

Rood licht voor
Behalve voor het voeren van geen verlichting op de fiets, werd ook een boete uitgeschreven voor het voeren van verkeerde verlichting. Een jonge Alblasserdamse had een rood lampje op haar stuur gemonteerd. Omdat dit verwarring, en daarmee gevaarlijke situaties, kan creëren, werd dit bestraft met een boete. Ook werden diverse fietsers gewaarschuwd voor het feit dat zij met meer dan twee personen naast elkaar fietsten.

Boete
De fietsverlichtingsprent is voor mensen onder de zestien jaar 23 euro en voor mensen van zestien jaar en ouder 45 euro. Daar komen nog 7 euro administratiekosten bij. De komende tijd zullen meer controles plaatsvinden in en rondom het Damdorp.