ALBLASSERDAM – Een aantal ongeruste Alblasserdammers is niet blij met het plan van Nedstaal om licht asbesthoudend schroot te gaan verwerken in de staalfabriek op het Alblasserdamse bedrijventerrein. Het is volgens hen te gevaarlijk. In een ingezonden brief, die hieronder te lezen is, roepen zij op om in actie te komen tegen de plannen van Nedstaal. Want, zo schrijven zij: “Voorkomen is beter dan ´Sorry, niet te genezen!’…”

.

Gezonde burgers,
Groot was de verontwaardiging toen we deze week mochten vernemen dat Nedstaal b.v., onze plaatselijke staalgigant, van plan is om asbesthoudend schroot te gaan verwerken in het reguliere productieproces. Dit alles bij wijze van experiment, weliswaar met een permanent karakter en voor onbepaalde tijd!

De verontwaardiging sloeg echter al snel om in angst, toen we ons realiseerden  dat Nedstaal al geruime tijd totaal geen controle heeft op het huidige productieproces waarbij meerdere woonwijken in Alblasserdam  , overdag maar vooral `s nachts, getrakteerd worden op stof, stank- en rookoverlast.

Naar eigen zeggen is dit volgens Nedstaal in zo`n oud pand, 1938, (waar overigens links en rechts de gaten in het dak zitten ! red.) niet te voorkomen. De milieudienst, OZHZ, is nog steeds niet geneigd, of in staat gebleken, hier iets aan te doen (zie eerdere publicaties  in de media).

Toch wil de dienst wel meewerken aan het verstrekken van de benodigde vergunning. Dit is voor ons een raadsel en niet te accepteren. Vooral niet als je bedenkt wat een enorme risico`s dit asbestproject met zich meebrengt voor de volksgezondheid in Alblasserdam en omliggende gemeenten, ook aan de overkant van de rivier.

Het zal tenslotte niet de eerste keer zijn dat er “iets” misgaat, explodeert of in de brand vliegt bij Nedstaal b.v.

MENSEN ! Het is toch niet meer van deze tijd dat de gezondheid van mensen, ook door overheden als gemeente en provincie, wordt opgeofferd voor het economisch belang, dit ook met misstanden in het Botlekgebied nog vers in het geheugen. VOORKOMEN is beter dan ‘Sorry, niet te genezen!’

We roepen een ieder die dit, net als wij, ook onverantwoord vindt op om in actie te komen en te reageren op asbestnedstaalnee@gmail.com.

In verband met de tijdsdruk: nadere info en oproep volgt zo spoedig mogelijk op onze ‘Asbest Nedstaal Nee facebook pagina’ en andere media.

Namens ongeruste Alblasserdammers.
Fam. Kuiper
Fam. Scheer
D. Vonk
K. Boon