SLIEDRECHT – Justitie heeft deze week een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 31-jarige man uit Sliedrecht. De man bestuurde op 19 juni van dit jaar een auto, terwijl hij drie keer te veel alcohol op had. Hij raakte op de Parallelweg bij Sliedrecht van de weg en kwam op zijn kop in een sloot terecht. Een 33-jarige vriend, die naast hem in de wagen zat, kwam bij het auto-ongeluk om het leven. Deze Sliedrechter laat een vrouw en twee kinderen na.

Onverteerbaar
In een slachtofferverklaring liet de vader van de verongelukte Sliedrechter weten dat hij veel moeite heeft met de manier waarop alles gegaan is. “Dit had nooit mogen gebeuren. Dat hij bovendien na het ongeluk niets heeft gedaan om onze zoon te redden is onverteerbaar.” De verdachte Sliedrechter liet in de rechtbank weten een ‘gebroken man’ te zijn. “Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan en zal hier mijn hele verdere leven mee moeten leren leven. Dit heb ik nooit gewild,” aldus de geëmotioneerde bestuurder.

Drankgebruik
Dat het drankgebruik (3 x de toegestane hoeveelheid alcohol) invloed gehad zou hebben op zijn rijgedrag met fatale gevolgen, ontkende M. H.: “Ik denk niet dat het daardoor is gebeurd. Hoe het wel is gebeurd weet ik niet. Ik ben het kwijt.”

Wielrenners
Het éénzijdige ongeval gebeurde 19 juni even voor 21.00 uur, nadat de bestuurder de macht over het stuur verloor. Hij kwam met de wagen op zijn kop in een naastgelegen sloot terecht en kon er zelf uitkruipen. Zijn vriend kon er niet meer uitkomen. Een groepje wielrenners uit onder meer Nieuw-Lekkerland reed langs en belde 112. Vervolgens hebben de wielrenners geprobeerd de man uit het voertuig te krijgen. Dit lukte niet. De man overleed ter plaatse.

Eis en uitspraak
De officier eiste naast de gevangenisstraf van achttien maanden ook een rijontzegging van vier jaar. De rechtbank doet op 20 december uitspraak over de zaak.

Lees hier het volledige rechtbankverslag van Erik de Bruin.