OUD-ALBLAS – De brandweerkazerne in Oud-Alblas gaat definitief dicht. Dat heeft de meerderheid van de gemeenteraad van Graafstroom maandagavond 3 december besloten, tijdens een vergadering in De Spil in Bleskensgraaf. Alleen de PvdA stemde tegen het voorstel van het college. De taken van de Oud-Alblassers zullen waargenomen worden door de korpsen rondom het dorp, waaronder Alblasserdam, Bleskensgraaf en Papendrecht.

Hoogsthaalbare
De sluiting is volgens de meerderheid van de politieke partijen nodig vanwege forse bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden bij de brandweer. “Dit is het hoogsthaalbare dat de raad van Graafstroom op dit moment kan nemen. De toekomstbestendigheid van de brandweerzorg in Graafstroom is met dit besluit het best gegarandeerd,” zo verwoordden de SGP, CU, VVD en CDA in een amendement. Middels dit amendement, dat alleen door de PvdA niet werd ondertekend, werden drie voorwaarden gesteld aan het besluit.

Voorwaarden
De eerste voorwaarde is dat de brandweerpost Brandwijk, tenminste vijf jaar geopend blijft, vanaf het moment dat de nieuwe post in Bleskensgraaf operationeel is. De tweede voorwaarde is dat brandweerpost Oud-Alblas pas gesloten kan worden als de nieuwe post in Bleskensgraaf operationeel is. De laatste voorwaarde is dat de bezuiniging van jaarlijks 125.000 euro structureel ten gunste komt van de begroting van de gemeente Molenwaard.

Verhuizingen
Het beheer van de brandweer verhuist per 1 januari naar de Veiligheidsregio. De bestaande post in Bleskensgraaf gaat ook dicht en verhuist naar een nieuwe post. De gemeente koopt daarvoor voor 1,2 miljoen euro het voormalige GGNZ-pand.

Agendapunt
Het onderwerp stond tien jaar lang op de politieke agenda. De verwachting is dat de kazerne in de tweede helft van volgend jaar sluit.

Vijftien vrijwilligers
Een aantal vrijwilligers van het brandweerkorps Oud-Alblas heeft maandagavond al aangegeven dat ze het niet ziet zitten om de periode af te maken. Diverse personen overwegen om vroegtijdig bij het korps te vertrekken. “We gaan niet wachten tot ze in Bles klaar zijn…”

In het totaal komen met de doorgevoerde bezuiniging vijftien vrijwilligers op straat te staan.