OUD-ALBLAS – “Een eerlijke vrijbuiter, met een hart van goud, die altijd voor iedereen klaarstaat,” zo wordt de 48-jarige J.B. uit Oud-Alblas door zijn buurtgenoten getypeerd. Niet bepaald een persoon die je in het beklaagdenbankje van de Dordtse rechtbank zou verwachten. Toch moest B. zich woensdag 28 november tegenover de politierechter verantwoorden. Justitie verdacht de man er van dat hij tussen februari 2010 en januari 2011 reeën, fazanten en wilde eenden had gestroopt en de buit in bezit hield. Verder werd de Alblasser verdacht van verboden wapenbezit en munitie.

Bijna dagelijks at het zestien kinderen tellende gezin van B. wild. Of de Oud-Alblasser schoot het zelf, of kreeg wat aangeleverd van andere jagers. “Het jagen was geen verslaving, maar ik vond het wel heerlijk om in de natuur te zijn en het wild te eten. Alles is puur natuur en daardoor veel gezonder dan vlees uit de winkel. Dat was voor mij de grote drijfveer,” vertelde B. woensdag. De reeën werden door de vader zelf geslacht. “In Amerika heb ik dit geleerd; ik wist dus hoe dit moest.”

Uit de hand gelopen
De stroper ontkende zijn activiteiten niet. “Het was allemaal wat uit de hand gelopen. Ik mag officieel wel jagen, want ik heb een akte, maar ik schoot ook illegaal regelmatig eenden en ander wild. Achteraf gezien ben ik onverantwoord bezig geweest. Ook tegenover mijn kinderen,” zag B. in. Nadat hij opgepakt was wilde B. schoon schip maken. Hij had drie geweren en een revolver in bezit en gaf dit zelf aan bij de politie. Bij de eerste huiszoeking waren deze wapens namelijk niet gevonden, omdat ze ergens anders gestald stonden.

Aftappen en uitpeilen
De politie kwam B. op het spoor doordat de telefoon van de dit jaar voor stropen veroordeelde Sven en Lennart de J. afgetapt werden en doordat de auto’s van beide neven uitgepeild werden.

Donders goed
De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. “Meneer wist namelijk donders goed waar hij mee bezig was. Hij had zich als ouder van een gezin anders moeten opstellen. Wapens in een huis met kinderen vind ik onverantwoord. Wel siert het hem dat hij schoonschip heeft gemaakt, waardoor de wapens gevonden zijn. Anders had dit feit wellicht niet eens op de tenlastelegging gestaan,” aldus de officier.

Uitspraak
De rechtbank kwam uit op een iets lagere straf, omdat het stropen van reeën in de Biesbosch niet bewezen kon worden. “De andere strafbare feiten acht ik wel wettig en overtuigend bewezen en u bent daar strafbaar voor. Ik leg u een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf op,” zo luidde het oordeel van de politierechter.

Hoger beroep
Zowel het openbaar ministerie als de verdachte gaan niet in hoger beroep. Daarmee is de uitspraak definitief.