NIEUW-LEKKERLAND – Mevrouw M. de J. (49) uit Nieuw-Lekkerland stond in september 2010 samen met haar man J. de J. (50) voor een lastige keuze. Ze moest of haar zoon ‘verraden’ of haar zoon helpen, door een kist met wapens te verduisteren. Ze koos voor het laatste. “Voor je kinderen ga je toch door het vuur? Wat zou iedere andere ouder gedaan hebben? Wat zou u gedaan hebben?” vroeg de Lekkerlandse zich woensdag 28 november in de rechtbank van Dordrecht hardop af.

“Ik doe het voor de jongens”
Zoon Sven werd samen met zijn neef Lennart in februari 2011 opgepakt voor grootschalige handel in wild en het bezitten van illegale wapens. De moeder van Sven had voor de aanhouding al gezien dat bij oma een kist verborgen lag in de kruipruimte. “Ik vermoedde wel wat er in zat. Toen die polities hier kwamen zei ik tegen mijn moeder: ‘Ik ga nu iets doen, wat ik echt doe voor de jongens. Vertel je niks verder?”.

Kruipruimte
De vrouw ging naar de aardedonkere kruipruimte, brak met een koevoet de kist open, omdat zij te erg trilde om dit met een sleutel te doen en haalde vervolgens de wapens er uit. “Ik deed ze in vuilniszakken en een gitaarhoes. We zijn naar Kinderdijk gereden en ik heb daar de spullen in het water en het riet gegooid. Ik was echt zo in paniek. Als ik er aan terugdenk, denk ik wel eens: ‘Was ik wel goed bij mijn hoofd?’,” aldus De J.

In de storm op pad
De daaropvolgende nacht was M. er totaal niet gerust op. Ze stapte op de fiets en ging een deel van de wapens halen om ze vervolgens van de Alblasserdamse brug in de rivier de Noord te gooien. Doordat het die nacht zo hard stormde, kwam M. kapot van de inspanningen weer thuis. Ze vroeg aan haar man of hij haar wilde rijden om de rest van de wapens op te halen. Na het afzagen van de kolven, werd de daad bij het woord gevoegd en werd ook de rest in de Noord gegooid.

Zoekactie
Door een bekentenis van Sven wist de politie dat de kist ergens moest zijn. Uiteindelijk werd de verduistering opgebiecht, waarna een grootscheepse zoekactie van de marine op de rivier de Noord volgde. Dagenlang werd er gezocht, maar er werd niet veel gevonden dat op een wapen leek. Slechts één deel van een afgezaagd geweer kwam letterlijk boven water.

Eis
Volgens de aanklacht zou het echtpaar schuldig zijn aan de verduistering en aan het voorhanden hebben van wapens. Het eerste feit werd echter al snel geschrapt. Het kan volgens de rechter de officier van justitie niet kwalijk genomen worden dat ouders het opnemen voor hun eigen kind. Wel vond de openbaar aanklager dat het echtpaar schuldig is aan het voorhanden hebben van wapens. “Een pistool en een revolver waren voorhanden, want u wist waar die lagen. Een gevangenisstraf van 120 dagen is de richtlijn voor dit strafbare feit. Gezien de omstandigheden vind ik een werkstraf van 100 uur passend,” aldus de officier.

Uitspraak
De rechter vond een werkstraf van zestig uur voor beiden voldoende. Het echtpaar De J. kan net als de officier van justitie de komende twee weken in beroep gaan tegen de uitspraak.

Kwaad
En zoon Sven… die moet dit kunstje geen tweede keer bij zijn pa flikken. J. vertelt: “Ik was vreselijk kwaad op hem. Ik zei: ‘Als jij zoiets nog een keer doet, is daar het gat van de deur. Wij hebben hier geen zin in.’  Gelukkig gaat het thuis nu allemaal weer goed. Al had het wel een grote impact op ons gezin.”