ALBLASSERDAM – “Ik zou het mooi vinden als er binnen drie weken geen huis in Alblasserdam meer onverlicht is,” het zijn de woorden van politieagent Teus Prins. Samen met zijn college Marco en de Alblasserdamse wijkagent Jan-Peter de Vreede trok hij deze week, in het bijzijn van een aantal buurtbewoners door het Damdorp. Gekeken werd naar inbraakgevoelige plekken en veilig hang –en sluitwerk. Daarnaast kregen de bezoekers van de inbraakpreventieavond tips mee om inbrekers te weren.

Bij thuiskomst ziet u dat uw deurslot geforceerd is. Wanneer u alle moed bijeen raapt, loopt u naar binnen. Daar ziet u dat alle kastjes overhoop zijn gehaald en dat uw laptop en televisie weg is. Een inbraak heeft veel impact op uw veiligheidsgevoel, want iemand heeft in uw privéspullen gesnuffeld. De politie in Alblasserdam krijgt er maandelijks drie à vier keer mee te maken. Landelijk gezien kun je zeggen dat dit aantal wel ‘meevalt’, maar nog steeds is voor de politie elke inbraak er één te veel.

Vaker bellen = meer boeven pakken
“Onze collega’s van de noodhulp/surveillance doen niets liever dan boeven pakken, maar hebben daarbij wel uw hulp nodig,” benadrukte agent Prins woensdag. Dat helpen kan heel simpel met een telefoontje naar de alarmcentrale. “We horen in tachtig procent van de inbraakgevallen, dat buurtgenoten achterafgezien iets vreemds hebben opgemerkt. Vaak zeggen mensen dan: ‘Ik dacht al dat er iets niet in de haak was, maar ik dacht: het zal wel, laat maar gaan.’ Mensen moeten wat dat betref echt vaker 112 bellen,” aldus Prins.

‘112, daar pak je inbrekers mee’
Jan-Peter de Vreede vulde aan: “Ik gebruik daarom als motto: ‘112, daar pak je inbrekers mee’. Bij verdachte situaties is het, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, juist noodzakelijk om 112 te bellen. Via het algemene 0900-nummer duurt het langer voordat de melding er door is.”

Verlichting aan
Tijdens de presentatie vertelden de agenten, aan de hand van enkele cijfers en gegevens over inbraken, hoe de Damdorpers de kans op een woninginbraak kunnen verkleinen. Prins: “Ik zou het mooi vinden als er binnen drie weken geen huis in Alblasserdam meer onverlicht is. Inbrekers houden niet van licht. En doe dan niet een klein lampje aan, om net te doen of je thuis bent, want dat hebben inbrekers ook wel door. Zet wat meer aan. Laat bijvoorbeeld ook een lamp en radio aan op de bovenverdieping. Zorg dat het huis er bewoond uitziet. Daarnaast is het belangrijk dat de woning uitgerust is met goed hang -en sluitwerk.”

Gelegenheidsinbrekers
Jan Wijninga uit Alblasserdam liet ter verduidelijking enkele inbraakwerende artikelen zien. Wijninga is werkzaam in bouwmarkt Hornbach en verkoopt daar inbraakwerende spullen zoals sloten, schuiven, strips en meer. Wie slim is, zorgt dat zijn huis extra beveiligd is tegen inbraak, want, zo stelt De Vreede, negentig procent van de inbrekers, is een gelegenheidsinbreker. Zo’n persoon kijkt naar wat een makkelijk is en slaat dan zijn slag. Gemiddeld is hij/zij binnen drie minuten al weer vertrokken,” aldus de wijkagent.

Opvallend huis
Na de presentatie trok de kleine optocht door de straten van Alblasserdam. “Kijk, dit huis viel me al vanaf honderd meter afstand op,” wees De Vreede naar één van de woningen langs de Vondellaan. “Je ziet duidelijk dat daar niemand thuis is. Alle verlichting is uit. Niet handig, want het is ook nog eens een hoekhuis. Inbrekers kunnen daar makkelijk ongezien hun gang gaan.”

Bulgaarse methode
Even verderop attendeerde wijkbewoner Pleun Stout zijn buurtgenoten er op dat er diverse deuren uitgerust waren met een onveilig slot. “Die sloten steken uit. Een Bahco er tegen, wrikken en het slot breekt af. De noemen ze de Bulgaarse methode. Door een goed slot te monteren, is dit te voorkomen.”

Wijzer
Aan het einde van de avond werd geconcludeerd dat eenieder, inclusief de politieagenten, wijzer was geworden van het samenzijn. Buurtbewoners kregen nog enkele folders en een sleutelhanger mee. Mogelijk dat in de toekomst vaker dergelijke inbraakpreventierondes gehouden worden in Alblasserdam.

 

Deel dit bericht via...