ALBLASSERDAM – De voorlopige hechtenis van een 50-jarige man uit Bleskensgraaf, die verdacht wordt van het plegen van onzedelijke handelingen met en bij meisjes in Alblasserdam, wordt vanaf woensdag 21 november opgeheven. Dat hebben de rechters dinsdag 20 november beslist. “Het persoonlijke belang van C. S. is groter dan het strafvorderlijk belang,” zo oordeelden de rechters. S. heeft in het totaal al 99 dagen vastgezeten in een gevangenis in Middelburg. Woensdag mag hij terug naar huis. Daar mag hij de inhoudelijke behandeling van de zaak, die op 13 december plaatsvindt, afwachten.

Aanklacht
C. S. heeft zich volgens justitie op 21 april in Alblasserdam schuldig gemaakt aan het betasten van de borst –en schaamstreek van een toen 13-jarig  meisje. Ook zou hij zich die dag hebben laten betasten door ditzelfde meisje. Verder zou S. tussen 1 oktober 2010 en 30 juni 2011 in Alblasserdam de borsten van een vrouw hebben betast.

Buiten Alblasserdam
Ook buiten het Damdorp heeft de Bleskensgraver zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan ontucht. Zo zou hij tussen 03 december 1998 en 02 december 1999 in Bleskensgraaf een meisje van 5/6 jaar oud hebben betast en hij zou haar ontuchtige handelingen hebben laten uitvoeren bij hem. Ook de zus van dit meisje heeft S., volgens het OM, betast. Dit zou gebeurd zijn tussen 8 september 1997 en 7 september 1999. Dit meisje was toen tussen de 8 en 10 jaar oud.

Nichtje
Tot slot wordt S. verdacht van het betasten van zijn nichtje van 6/7 jaar en het uitvoeren van ontuchtige handelingen bij een meisje van twaalf jaar.

De advocaat van de vijftiger pleitte er 20 november succesvol voor om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. “Zijn vrouw wil van hem scheiden; dat moet dus geregeld worden. Zijn vader is ernstig ziek. Zijn dochter is opgenomen voor psychische hulp en hij heeft nog een contract met zijn werkgever. Als hij ontslagen wordt, kan hij de huur van zijn huis niet meer betalen en ook bij zijn vrouw zou hij vanwege de scheiding niet meer terecht kunnen,” aldus de advocaat.

Geen dwang
Hij vervolgde: “Verder zijn er geen gronden om de voorlopige hechtenis voort te zetten. Drie deskundigen hebben geoordeeld dat de kans op herhaling klein is. Daarbij is het zo dat er bij alle zes de feiten geen sprake was van dwang. Dat blijkt uit de verklaringen van de slachtoffers.” De officier van justitie vindt dat er wel sprake is van dwang. “Dat blijkt uit het onverhoedse karakter. En wat betreft de persoonlijke omstandigheden: meneer kan gewoon bezoek regelen vanuit de gevangenis en ook de echtscheiding kan vanuit de penitentiaire inrichting worden geregeld. Gezien de ernst en de hoeveelheid feiten verzet ik me tegen een schorsing.”

Persoonlijk belang
Na overleg besloten de rechters dat het persoonlijke belang in dit geval voor het strafvorderlijke belang gaat. Vanaf woensdag 10 uur is S. voorlopig vrij. Hij heeft echter wel verplicht reclasseringstoezicht en moet zich aan de aanwijzingen van de reclassering houden. Verder mag hij geen contact hebben met een aantal mensen, waaronder de slachtoffers.

Op 13 december om 10.30 uur wordt de zaak inhoudelijk behandeld door de rechtbank.

Deel dit bericht via...