ALBLASSERDAM – De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) wil zo snel als dat mogelijk is, de Middelkade in Kinderdijk onttrekken aan de openbaarheid. Door het gebied vervolgens af te sluiten, wordt het mogelijk om entree te heffen voor een bezoek aan het molengebied. “Er zal nog wel veel water door de Lek gaan, voordat het allemaal rond is,” vertelt Hans Hofstede, directeur van de SWEK. De kans bestaat dat ook Alblasserdammers moeten betalen voor een bezoek aan het werelderfgoed.

Inkomsten
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hoopt door de entree de inkomsten met minstens een ton per jaar te verhogen. Ook wordt gedacht aan een nieuw horecagebouw bij de molens om bezoekers langer vast te houden. Dit is nodig om meer inkomsten te genereren. Directeur Hofstede vertelt: “We willen dat de molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Daarvoor is extra geld nodig. Het heffen van entreegeld is één van die middelen om dit doel te bereiken.”

Hoogte van bedrag
Op Rijnmond.nl is te lezen dat de entree één euro moet gaan kosten, maar dat is volgens Hofstede nog helemaal niet zeker: “Het bedrag zal in hoge mate afhangen van wat de exploitatie gaat kosten. Dat weten we nu nog niet en dus kunnen we ook de hoogte van dit bedrag nog niet exact berekenen.”

Mensen uit de buurt
Het is volgens de SWEK-directeur mogelijk dat ook mensen uit Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland moeten betalen voor een bezoek aan het gebied. “Het gaat ons er om dat de toeristen betalen; niet de inwoners en mensen uit de directe omgeving. Het zou kunnen dat besloten wordt om inwoners gratis toegang te verschaffen, het kan ook dat ze voor een gereduceerd tarief naar binnen mogen of dat ze voor niet al te veel geld een jaarkaart kunnen kopen. Deze bestuurlijke vragen hierover, leggen we bij de gemeenten Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland,” aldus Hofstede.

“Veel water door de Lek”
Wanneer de veranderingen zijn doorgevoerd durft Hofstede nog niet te zeggen. “We hebben te maken met overheden en het Waterschap: eigenaar van het gebied. Het duurt enkele maanden voor een besluit wordt genomen. Vervolgens kunnen er nog bezwaarschriften ingediend worden en dan zal er nogmaals naar gekeken worden. En dán moet het nog uitgevoerd worden. Kortom: er zal nog wel veel water door de Lek gaan, voordat het allemaal rond is.”

Foto en tekst: Peter Stam.

Deel dit bericht via...