ALBLASSERDAM – De film ‘Waterlanders’ gaat op vrijdag 23 november in cultureel centrum Landvast aan de Haven in Alblasserdam in première.  Waterlanders is een filmisch onderzoek naar de identiteit van de inwoners van de Drechtsteden. Naast de film Waterlanders bestaat het programma van de première uit een voorprogramma van tien korte films, gemaakt door inwoners van de Drechtsteden.

Met de opdracht van Bureau Drechtsteden: ‘Maak met publieksparticipatie en filmmateriaal van bewoners een film die de identiteit van de inwoners van de Drechtsteden zichtbaar en beleefbaar maakt.’ gingen Kunstgebouw en de filmmakers van SOFA in gesprek met bewoners in de zes Drechtsteden, waaronder Alblasserdam. Ruim honderd inwoners deelden hun verhalen of filmmateriaal met hen.

SOFA koos er voor om op basis van de gesprekken uit elk dorp/stad in de Drechtsteden één karakteristiek en/of bekend personage te filmen. Deze portretten werden met elkaar verbonden door historische en hedendaagse filmbeelden van het water in de Drechtsteden. In Alblasserdam werd verslaggever Peter Stam enkele uren gevolgd door de camera. In Papendrecht was dit wethouder Kees Koppenol.

Na de première, die alleen voor genodigden is, stelt Bureau Drechtsteden de film beschikbaar aan zoveel mogelijk organisaties, verenigingen en bedrijven uit de Drechtsteden, om de film aan hun publiek, bewoners en bezoekers te vertonen. Ook lokale en regionale media kunnen de dvd bestellen om de film uit te zenden.