ALBLASSERDAM – Kinderen uit groep vier van de Alblasserdamse basisschool De Schalm hebben woensdag 14 november een bezoek gebracht aan gezondheidscentrum Dok11 aan de Parallelweg. De 29 kids kregen, op uitnodiging van verloskundige Sabine Versluis, een rondleiding en bezochten daarbij de apotheek, een fysiotherapeut, de huisartsengroep en verloskundigenpraktijk De Bakermolen. Bij de laatstgenoemde praktijk konden de kinderen via een echo een kijkje nemen in de buik van hun zwangere schooldirecteur Marleen de Gruijter.

Hoe groot zijn z’n oren?
“Wanneer komt ‘ie er uit? Hoe moet ‘ie nu ademen? Hoe groot zijn z’n oren?” Het is een greep uit de tientallen kindervragen die verloskundige Danielle de Groot woensdag voor haar kiezen kreeg. “Ik vind het op een varkentje lijken,” vond één van de kinderen. Een ander zag er meer een voetballer in: “Kijk maar, hij schopt heel de tijd.”.

Hartje
Via de speciale apparatuur in De Bakermolen was het twaalf weken oude kindje al goed zichtbaar. En hoewel de ongeboren baby slechts vijf centimeter lang is, waren de handjes, de benen, het hoofd en het lichaam, met enige tekst en uitleg van Danielle makkelijk te onderscheiden. Ook konden de leerlingen het hartje horen tikken. “Het lijkt wel een trein,” becommentarieerde één van hen. Danielle legde uit: “Omdat het nog zo klein is, tikt het hartje sneller.”

Ipad
Na het bezoek aan de verloskundigenpraktijk werd een kijkje genomen bij de andere afdelingen in het gezondheidscentrum. Bij de fysiotherapeut kregen de kinderen tips over hoe zij moeten zitten. “Je moet altijd rechtop zitten. We krijgen heel veel papa’s en mama’s die last hebben van hun rug. Vaak komt dat doordat hun houding verkeerd is. Let maar eens op als ze op hun Ipad aan het werk zijn. Dan zitten ze in een gebogen rug en nek; dat is niet goed,” vertelde fysiotherapeut Thijs Donkervoort.

Fitness
De ochtend werd afgesloten met een bezoek aan de fitnessruimte; waar de kinderen zelf ook even mochten fitnessen. “Het was super leuk,” vertolkte één van de leerlingen bij vertrek de mening van zijn klasgenoten.