ALBLASSERDAM – 54 kinderen hebben zaterdag 10 november meegedaan aan de roofvisdag in Alblasserdam. De dag werd georganiseerd door de hengelverenigingen V.A.H en Ons Belang. Er werd aandacht besteed aan de soorten roofvissen, het met respect behandelen van de vis, het maken van onderlijnen, werptechniek vanaf de kant en het vissen vanuit een boot.

De organisatie had niet verwacht dat de animo zo hoog zou zijn. “In de voorbereiding hadden we rekening gehouden met vijftien aanmeldingen. Daar hadden we al blij mee geweest. In de hengelsportwinkel zijn er wat pamfletten opgehangen om aandacht te krijgen voor de roofvisdag. De eerste aanloop was slecht te noemen en hebben we het besluit genomen om de media op te zoeken. In de laatste twee weken bleek dit niet meer nodig te zijn, want de aanmeldingen kwamen in een rap tempo binnen. Dit had als resultaat dat er zich 54 kinderen  hebben aangemeld,” vertelt medeorganisator Hikmet.

Nadat de deelnemers in groepen verdeeld waren, ging een groep naar de waterkant om vanaf de kant met kunstaas een visje te vangen. De andere groep deed activiteiten in en rondom het gebouw van de IJsclub aan het Kortland. Daar werden onderlijntjes gemaakt en er werd buiten geprobeerd om een kunstvisje precies in een emmer te gooien. Verder werd er gevaren met drie boten om zo de roofvis te belagen.

Tussen de middag was er tijd om even warm te worden met een kopje soep en een broodje worst. Toen de buikjes weer vol zaten, gingen de twee groepen wisselen. Om 14.30 was het tijd voor de heer Aalders. Hij is Bijzonder OpsporingsAmbtenaar en controleert in de wateren de sport –en beroepsvissers. Hij kwam de jeugd uitleg geven wat wel en niet toegestaan is op en rondom de visserij. De kinderen vonden het prachtig om al het illegale visgerij te zien.

Zoals eerder gezegd was deze dag bedoeld om de jeugd wegwijs te maken in het vissen met kunstaas en er geen wedstrijd van te maken. Einde van de dag kreeg iedereen een diploma en een kleinigheidje mee als aandenken aan deze dag. Toch is er een aantal kinderen dat een snoek(je) heeft gevangen. “Dit konden we als organisatie niet zomaar aan ons voorbij laten gaan en met het werpen in de emmer kon toch nog een prijsje gewonnen worden,” aldus Hikmet.

Er zijn 3 jongens geweest die het gelukt is om het visje in de emmer te werpen en te weten: Arne Boom, Thijs Mennema en Kees Groenendijk zij zijn beloond met een blinker. Jari Plaisier wist de grootste snoek te vangen met 68 cm en hij kreeg hiervoor een beker. Onder de 54 deelnemers zat een dame en die wist eveneens een snoek te vangen van 49 cm, zij is beloond met ook een beker die eigenlijk bedoeld was voor het werpen in de emmer, maar alle jongens waren het er over eens dat Joselien Lugtenburg deze beker in ontvangst mocht nemen.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en wil dit elk jaar gaan herhalen. Ondanks de vele kinderen is de dag vlekkeloos verlopen en zonder ongelukken. Vanaf deze plaats willen Hikmet Hakioglou en Ton de Boom alle vrijwilligers bedanken die het mede mogelijk gemaakt hebben om deze dag tot een succes te maken. Foto’s en tekst: Hikmet Hakioglou en Ton de Boom.