ALBLASSERDAM – Een 20-jarige en 18-jarige man uit Alblasserdam zijn vrijdag 9 november voor de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Het tweetal is het met de veroordeling niet eens en gaat in hoger beroep. J. den B. en L. D. worden er van verdacht dat zij op 21 juni 2012 bij de McDonald’s een man tegen de grond hebben geslagen. “Dit deden zij door J. van den B. te stompen dan wel te slaan tegen het hoofd en gezicht. Hierdoor is de man ten val gekomen en uiteindelijk buiten bewustzijn geraakt,” beschuldigde de officier van justitie de Alblasserdammers.

Etentje
Op donderdagavond 21 juni van dit jaar ging de zus van Den B. met haar oma en diens partner eten bij de McDonald’s in Alblasserdam. Door een familiaire kwestie accepteert Den B. zijn oma niet als oma en de partner van haar oma al helemaal niet als opa. Toen hij zijn zus samen met zijn oma plus partner zag eten, werd hij woest. Hij stuurde zijn zus een sms met de nodigde scheldwoorden en een doodsbedreiging en ging vervolgens met zijn vriend L. D. naar binnen.

Bek houden
“J. vroeg boos wat ik deed en waar ik mee bezig was. Hij wist niet dat ik nog met oma omging. Oma wilde bemiddelen maar J. zei dat zij zich er niet mee moest bemoeien en dat ze haar bek moest houden,” vertelde de zus vrijdag in de rechtszaal. Ze vervolgde: “Daarna zei meneer J. van den B. dat mijn broer zich moest gedragen omdat hij het tegen oma had. J. antwoordde dat hij haar niet als oma beschouwt. Vervolgens ging het mis. Van den B. werd zo boos dat hij opstond en wilde slaan. Ik probeerde hem, samen met oma tegen te houden. Hij wilde mijn broer slaan, maar sloeg de vriend van mijn broer. J. gaf hem daarna een klap en Van den B. viel met zijn hoofd op een punt van een tafel en raakte bewusteloos.”

Zelfverdediging
De 20-jarige J. van B. vertelde dat hij zelf flink was geschrokken na het geven van de klap. “Het was echt onze bedoeling niet om te slaan. Ik wilde alleen weten waar m’n zus mee bezig was.” De 18-jarige L. D. vulde aan: “Het was puur zelfverdediging.” Ook de advocaat van de beide jongens ziet het als noodweer. “Ik pleit voor vrijspraak. Het gaat hier om een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding die zij niet hadden zien aankomen. Ik wil ontslag van alle rechtsvervolging voor beide cliënten. Ze reageerden slechts op een aanval.”

Doodsbedreiging
De openbaar aanklager zag dat anders. “Het begint met een sms vol agressie en zelfs een doodsbedreiging. Daarna wordt besloten om de confrontatie op te zoeken. Vervolgens krijgt het slachtoffer van beide personen klappen en schoppen. Dat zie ik als gezamenlijk geweld. Ze hadden ook kunnen besluiten om weg te lopen toen het slachtoffer op stond. Dat hebben zij niet gedaan.”

Hechtingen
De officier vervolgde: “Ik vind dat er een straf moet volgen. Het slachtoffer kreeg zeven hechtingen in zijn lip en negen in zijn hoofd; daarnaast heeft hij er nu nog steeds heel veel last van. Buiten dat zitten er ook mensen bij de McDonald’s. Zij krijgen te maken met enorme agressie en zien voor hun ogen dat een oudere meneer tegen de vlakte wordt geslagen. Dat levert een gevoel van onveiligheid op. Voor mishandeling staat drie maanden gevangenisstraf. Rekeninghoudend met de persoonlijke omstandigheden eis ik voor beiden een werkstraf van 180 uur.”

Uitspraak
De rechter vond dit een te lichte straf. “Ik ben het niet eens met uw advocaat. Dit is geen noodweer en ook geen noodweerexces. U had namelijk de keuze om weg te gaan én u zocht zelf de confrontatie op. Ik leg u een werkstraf van 180 uur op en een gevangenisstraf van één maand.”

Hoger beroep
Beide jongemannen hebben inmiddels aangegeven tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan . Zij zien het niet als opzettelijke mishandeling, maar als zelfverdediging/noodweer.