ALBLASSERDAM – Na drieënhalve week hard werken en uitsmeren van twaalf liter verf is de geschilderde badtas op één van de flats langs de Blokweerweg in Alblasserdam in oude glorie hersteld. Daarnaast is op de dak een scherpe rand aangebracht, zodat vogels niet meer op het kunstwerk kunnen poepen. In 1982 schilderde kunstenaar Raymond Koop(66), in opdracht van de gemeente, een badtas van ruim tien bij tien meter op de zijkant van het gebouw. Hij deed dit samen met Teus van Kooten, Thomas Ankum en Kees C. den Boef. Omdat het pleisterwerk van de muurschildering losliet, was restauratie noodzakelijk.

Vrouwenbenen
Iets meer dan dertig jaar geleden stond kunstenaar Raymond Koop (zie foto) voor een lastige keuze: ‘Worden het een paar mooie vrouwenbenen op hoge hakken, wordt het een overall of toch een flat in een grote tas?’ Het werd het laatste. “De andere twee ideeën lagen te gevoelig,” vertelt Koop vanuit zijn atelier aan het kleinste steegje van Alblasserdam: de Jodenbreestraat. “Mooie vrouwenbenen op een flat in Alblasserdam schilderen was in 1982 ethisch nog niet aan de orde en de overall viel af omdat in die tijd veel ontslagen vielen bij scheepswerven. Een overall kreeg toen bij veel mensen een andere lading.”

Voortouw
De opdracht voor het kunstwerk kwam van huidig wethouder Ad Cardon. “Hij was toen nog ‘Chef Sociale Zaken’ in Alblasserdam en vroeg me of ik die saaie, sombere flat kon opvrolijken,” herinnert Koop zich. Hij vervolgt: “Cardon nam in die tijd het voortouw. Zonder hem en zijn enorme gedrevenheid was het kunstwerk de ‘badtas’ er nooit geweest.”

Koord
Na goedkeuring van de ‘schoonheidscommissie’ en diverse vergaderingen, waarbij één van de aanwezigen zich serieus afvroeg of het voor inbrekers niet te makkelijk zou worden om via het koord de flat binnen te dringen, kon het werk gaan beginnen. Koop vertelt: “Ik had van te voren geoefend met een doos en een lap. Op die manier kon ik goed zien hoe de plooien liepen.”

Aan de slag
Eerst werd een laag cement aangebracht, vervolgens werd de muur twee keer wit geschilderd en werden de contouren uitgezet, daarna kon het echte werk beginnen. Met een zeefdruk op zak gingen Raymond Koop, Teus van Kooten, Thomas Ankum en Kees C. den Boef aan de slag. Elke vier centimeter op papier, werd in het echt één meter. Ruim tweeënhalve maand werd er aan gewerkt. Eenmaal afgerond, ontving het viertal veel complimenten vanuit het dorp en van toeristen. Bij het publiek kwam de naam ‘badtas naar voren’.  Zelf had Koop daar nog niet aan gedacht…

Badtas
“Ik noemde het zelf ‘de flat in een zak’. Vanuit het dorp kwam echter de naam ‘badtas’. De ‘badtasflat’ is dus door het publiek verzonnen en dat is eigenlijk zo gebleven,” blikt Koop terug. Niet veel later werd het kunstwerk officieel onthuld door Maarten Vrolijk, de toenmalige commissaris van de koningin.

Dertig jaar later
Nu, exact dertig jaar later, wordt in Alblasserdam nog steeds genoten van het kunstwerk; zo blijkt uit diverse reacties op Alblasserdamsnieuws.nl. “Ik vind het een mooi kunstwerk op een leuk punt in het dorp. Ik kijk er eigenlijk altijd met plezier naar als ik er langs kom,” laat Dilbert29 weten. Anna reageert met: “Het is voor mij ook echt een stukje nostalgie. Woon al jaren niet meer in Alblasserdam, maar deze muurschildering is één van die dingen die ik me nog goed herinner. Leuk dat het wordt opgeknapt! Dan kan het weer een tijdje mee.”

30.000 gulden
De verwachting is dat het kunstwerk, dat ooit 30.000 gulden heeft gekost, nog jaren meegaat. Iedere tien jaar wordt een restauratie uitgevoerd. Tijdens de restauratie van de afgelopen weken bleek dat er wat scheurvorming was opgetreden in het cement. Dat is opgelost door met een hogedruk composiet er in te spuiten. Verder is op de dakrand een strip met punten bevestigd. Dit moet voorkomen dat vogels vanaf de rand het kunstwerk onderpoepen. De restauratie is betaald door woningcorporatie Woonkracht10.

De volgende opknapbeurt staat gepland in 2022. Tekst en foto’s: Peter Stam.

In de avond en nacht wordt de badtasflat middels een schijnwerper verlicht.

Kunstenaar Koop in zijn atelier aan de Jodenbreestraat in Alblasserdam.