ALBLASSERDAM – Hij werd in zijn leven al veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, handel in illegaal vuurwerk en tientallen diefstallen. Vrijdag 19 oktober stond A. van D. uit Dordrecht weer terecht. Ditmaal voor het stelen van een enorme hoeveelheid vlooienbestrijdingsmiddel bij bouwmarkt Hornbach in Alblasserdam. “Verder dan dit zakken kan ik niet, ik kan nu alleen nog maar omhoog,” verzuchtte de 40-jarige man.

“Nergens krijg ik een uitkering. Toch heb ik geld nodig. En als je geen geld hebt ga je vlooienbestrijdingsmiddelen stelen,” vertelde Van D.  vrijdag bij de politierechter. De man trok er met nog twee mensen, waaronder zijn 11-jarige dochtertje op uit om het bestrijdingsmiddel te stelen. Hij wist dat dit op de zwarte markt in Beverwijk veel zou opleveren, want hij had al vaker het middel gestolen. De Dordtenaar stopte daarom in mei van dit jaar bij Hornbach een grote hoeveelheid vlooienbestrijdingsmiddel in een doos met een ander product. Hij werd betrapt en aangehouden.

Eis van officier van justitie
Zelf gaf de veertiger bij de politierechter aan een ‘goeie straf te verdienen’. Één die moet dienen als een flinke stok achter de deur. De officier van justitie vertelde: “U heeft al veel vaker met dit bijltje gehakt. U bent niet te stuiten. U hebt meermalen straf gehad en komt nog steeds hier. Ik eis voor de diefstal en poging tot diefstal een gevangenisstraf van twaalf weken, waarvan drie voorwaardelijk. Verder wil ik dat u een drugsverbod opgelegd krijgt en een schadevergoeding aan Hornbach betaalt van 1406,55 euro.”

Uitspraak
De rechter zag niet veel in een gevangenisstraf. “Ik heb heel veel dingen gehoord die me vandaag niet bevielen. U kwam me te laconiek over. Zo van: ‘ja, je moet wat als je geen uitkering hebt’. Dat bevalt me niet en maakt me niet gerust. Ik vind de eis van de officier daarom alleszins redelijk. Toch wil ik u niet terug de gevangenis in hebben, maar ik wil dat u gaat werken. Ik leg u een werkstraf van 120 uur op, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, reclasseringstoezicht met meldplicht, een leefstijltraining en een drugsverbod. Tot slot wil ik dat u het verschuldigde bedrag van 1406,55 euro aan Hornbach betaalt.”

Deel dit bericht via...