OUD-ALBLAS – De piepers hoeven nog niet ingeleverd te worden, maar de onzekerheid over het voortbestaan van brandweer Oud-Alblas is nog steeds groot. Maandagavond 15 oktober besloot burgemeester Dirk van der Borg, tijdens de raadsvergadering in Bleskensgraaf, het collegevoorstel om de kazerne te sluiten, tot nader order in te trekken. “Op basis van wat er vanavond is ingebracht door zowel de brandweer, als door de raad, is het nodig om als college nader te beraden,” aldus Van der Borg, die vervolgens op een luid applaus van brandweerlieden op de tribune kon rekenen. Eerder stelde de burgemeester dat het vanwege financiële redenen van groot belang was om maandagavond de keuze te maken.

Alternatief
De brandweerlieden van Oud-Alblas lieten maandag merken alles uit de kast getrokken te hebben om er voor te zorgen dat hun kazerne open kan blijven. Een compleet nieuw, alternatief plan werd gepresenteerd, waaruit volgens de brandweer bleek dat het mogelijk is om post Oud-Alblas open te houden en 1,2 miljoen euro te besparen. “Post Oud-Alblas is niet weg te denken. Bezuinigen doe je hoger in de organisatie. Op dit moment gaat het geld er bij de veiligheidsregio met bakken uit. Loop maar eens rond op het Leerpark in Dordrecht. Het is nu vijf voor twaalf geworden en de vrijwilligers dreigen de dupe te worden,” stelde Fred Verhoeven, één van de insprekers.

Veiligheidsnormen
Het plan van het college is om post Oud-Alblas te sluiten en andere posten te herinrichten. “Het college is met de Regionale Brandweer van mening dat middels dit model een toekomstvaste brandweerorganisatie voor Graafstroom / Molenwaard wordt gerealiseerd, waarbij aan de veiligheidsnormen voldaan kan worden (dekking van 83,1%, norm is 80%). Daarbij kan op termijn een structurele bezuiniging worden gerealiseerd van circa 125.000 euro, exclusief bijdrage aan buurgemeenten,” zo is te lezen in het voorstel.

Manipuleerbaar
“Het college vindt geld dus belangrijker dan veiligheid en vrijwilligers. Zo’n dekkingsplan rolt uit de computer en is manipuleerbaar. Aanrijdtijden zijn in de praktijk hoger dan hoe het in het plan staat. Wij vinden het een onverstandig voorstel,” aldus inspreker Verhoeven.

Alternatieven
De komende weken zal het college de plannen opnieuw bekijken. De alternatieven zullen tegen het licht gehouden worden en er zal gekeken worden naar wat Graafstroom / Molenwaard moet gaan betalen voor een uitruk van Alblasserdam en Papendrecht naar Oud-Alblas, mocht het tot een sluiting komen. Verschillende raadsleden drongen aan om de beslissing in ieder geval voor het einde van dit jaar te nemen.

Deel dit bericht via...