ALBLASSERDAM – Een politiehelikopter heeft in de nacht van maandag op dinsdag 9 oktober onder meer boven Alblasserdam, Kinderdijk en Krimpen aan de Lek gevlogen. Vanuit de heli werd gezocht naar twee mannen die in Schoonhoven zonder verlichting reden en vervolgens een stopteken negeerden. Rond 01.20 uur werden twee jongens van 16 en 17 jaar uit Capelle aan den IJssel aangehouden.

Agenten zagen rond middernacht op de Asserlaan in Schoonhoven een auto rijden zonder verlichting. Bij het zien van de agenten ontstak de bestuurder de verlichting en negeerde een stopteken voor een controle. Ondanks de optische- en geluidssignalen bleef de bestuurder doorrijden.

Achtervolging
De auto werd gevolgd via de Albert Schweitzerlaan, Rotterdamseweg de Provincialeweg N210 richting Bergambacht. De bestuurder reed met hoge snelheid door en blokkeerde een inhaalmanoeuvre door midden op de weg te rijden. De bestuurder vervolgde zijn weg richting Lekkerkerk en bij de rotonde bij Krimpen aan de Lek sloeg hij linksaf de Breekade in richting het dorp. Via de Hoofdstraat, de Rembrandtstraat liep de auto verder uit. Op de Jacob van Ruisdaelstraat troffen de agenten de auto leeg aan. De wijk werd verder afgezocht met assistentie van een politiehond en een politiehelikopter. Deze helikopter vloog diverse malen over het molengebied bij Kinderdijk en over diverse omliggende plaatsen als Alblasserdam en Nieuw-lekkerland.

Fiets en inbrekersgereedschap
De politie trof na een zoekactie en een tip van een getuige twee verdachten aan in een woning in die wijk. In de auto werd een fiets, inbrekerswerktuigen en een stuurkolom aangetroffen. De politie heeft alle goederen en de auto in beslaggenomen voor verder onderzoek.

Daan Berg van radiostation Vrolek maakte vanuit zijn bed geluidsopnames van de helikopter. Dit fragment is hier te beluisteren.