ALBLASSERDAM – Drie mannen van 19, 26 en 44 jaar stonden maandag 8 oktober in de rechtbank van Dordrecht terecht voor het stelen van vier schapen en het veroorzaken van letsel bij die dieren. De schapen lagen bij het aantreffen door de politie, met de poten vastgebonden en opgestapeld in een kofferbak van een auto. De schapen waren bedoeld voor een bruiloftsmaal van één van de verdachten: een 26-jarige man uit Papendrecht. De verdachten hebben onder meer een werkstraf van tachtig uur opgelegd gekregen.

Politiemensen zagen in de nacht van woensdag op donderdag 16 augustus 2012 een auto rijden over de brug richting Alblasserdam. De dienders vroegen, mede vanwege het tijdstip, via het kenteken de gegevens van de auto en de eigenaar op. Hierop werd de wagen langs de kant van de weg gezet. In de wagen zaten drie personen. In de kofferbak van de auto zagen agenten een schaap. In eerste instantie vertelden de inzittenden dat ze het dier in België hadden gekocht. Echter, er kwam op dat moment een getuige op de fiets voorbij die zei dat hij de auto zojuist had gezien bij een weiland in Ridderkerk.

Snee in poot
De man herkende een van de drie inzittenden als de man die bij het weiland met een schaap liep. De politiemensen stelden een onderzoek in, maakten de kofferbak van de auto open en vonden daar vier schapen. Ze namen hierop de drie mannen van 19, 26 en 44 jaar uit Denemarken, Papendrecht, Sliedrecht mee naar het bureau. De schapen, die zwaar ademden en meer dood dan levend aangetroffen werden, werden niet veel later opgehaald en herkend als eigendom door de boer. Één schaap bleek gewond te zijn. Het dier had een snee in de poot, door de touwen die daar te strak omheen gebonden zaten.

Schande
“Ik had geen geld om vlees te kopen,” vertelde de 26-jarige Papendrechter maandag via de tolk tegen de rechter. “Er waren ruim tweehonderd gasten uit allerlei landen. Het zou een schande zijn als ik hen geen eten kon aanbieden tijdens mijn bruiloft. Niemand kon me financieel helpen. Ik besloot daarom met een oom en met de hulp van mijn broertje naar schapen te zoeken en mee te nemen. Achteraf gezien heb ik daar veel spijt van.”

Iets goeds en iets slechts
De 44-jarige oom van de bruidegom betuigde ook zijn spijt: “Ik dacht dat ik iets goeds aan het doen was, maar ook iets slechts. Ik wilde graag mijn familie helpen, maar dat was dom om op zo’n manier te doen. Ik heb straf verdiend.” En ook het 19-jarige broertje van de Papendrechter zei in te zien dat hij fout zat.

Blij
Na de aanhouding werd het drietal, geboren in Iran, diezelfde nacht al heengezonden. “Ik kan u niet vertellen hoe blij ik was. Zodoende kon ik toch nog mijn bruiloft vieren,” aldus de 26-jarige.

Eis
Het Openbaar Ministerie eiste maandag dat het drietal gestraft zou worden. “Het is wettig en overtuigend bewezen dat de drie de dieren hebben gestolen en pijn gedaan hebben. Ze hebben de schapen met de poten vastgebonden en over een hek gegooid. Ik eis daarom een werkstraf van tachtig uur en een week voorwaardelijke gevangenisstraf voor de twee verdachten die in Nederland wonen.” Voor de jongeman uit Denemarken had de officier van justitie een aangepaste eis: “Het is lastig om hem hier te laten werken, ik eis dus voor hem een geldboete van 1300 euro en een voorwaardelijke celstraf van een week.”

Uitspraak
De rechter ging deels mee in de eis. “Het gaat hier om diefstal met inklimming. Dat is een strafbaar feit. Daarnaast heeft u de dieren gevangen, meegenomen en opgestapeld. U heeft de schapen pijn gedaan en de dieren hebben letsel opgelopen. Verder heeft u de schapen de nodige verzorging onthouden. De 26-jarige Papendrechter en 44-jarige Sliedrechter leg ik een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week op. De 19-jarige man uit Denemarken leg ik een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht weken op.”

Het drietal gaat niet in hoger beroep