ALBLASSERDAM – Rijkswaterstaat houdt dinsdag 2 oktober op 44 locaties een verkeersonderzoek onder het vrachtverkeer in Nederland. Ook op de A15 bij Alblasserdam is een meetpunt ingericht. Camera’s zullen die dag, onder meer vanaf het viaduct over de snelweg, de kentekens registreren van het vrachtverkeer dat gebruik maakt van de A15. De informatie die hiermee verkregen wordt, wordt uitsluitend voor het onderzoek gebruikt en worden dus niet gedeeld met de politie of de belastingdienst.

Met het onderzoek wil Rijkswaterstaat inzicht krijgen in ontwikkelingen en trends voor het vrachtverkeer op de autosnelwegen. Ook vraagt Rijkswaterstaat vrachtvervoerders naar hun mening over mogelijke maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming op de weg. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het optimaliseren van de verkeersveiligheid en de doorstroming.

Kentekenregistratie
Voor dit verkeersonderzoek maakt Rijkswaterstaat gebruik van kentekenregistratie. Naar verwachting zal Rijkswaterstaat circa 80.000 vrachtvervoerders aanschrijven op basis van de geregistreerde kentekens met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Rijkswaterstaat registreert regelmatig kentekens van auto’s en vrachtauto’s om voertuigeigenaren te kunnen benaderen voor verkeersonderzoek.

Doel
De onderzoeksresultaten worden onder meer gebruikt om het reisgedrag op een bepaalde locatie in kaart te brengen. Dit is nuttig bij het inzetten van maatregelen om files te verminderen. De persoonsgegevens die nodig zijn voor het onderzoek worden na verwerking vernietigd. Privacygevoelige informatie wordt niet aan derden verstrekt zoals de belastingdienst of de politie. Zij hebben eigen camera’s.

Resultaten
Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek volgend jaar maart bekend. Rijkswaterstaat zal de resultaten verder bespreken met de verschillende brancheorganisaties zoals Transport en Logisiek Nederland en Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport.