KINDERDIJK – De brandweerlieden van IHC Merwede uit Kinderdijk hebben het zaterdag 29 september opnieuw geflikt om eerste te worden bij een brandweerwedstrijd. Dit keer wonnen de mannen het regionale kampioenschap ‘brandbestrijding’. Een jaar lang mogen zij de prestigieuze winnaarstitel voeren. De nummer twee, post Meerkerk, lieten de IHC’ers met bijna acht punten verschil, ver achter zich. “Het liep gewoon gesmeerd,” concludeerde tevreden bevelvoerder Jan-Arie Deelen na afloop.

In maart won het IHC-korps ook al de wedstrijd ‘Alblasserwaard West’ die gehouden werd bij Nedstaal in Alblasserdam. Daarmee plaatste het korps zich voor de wedstrijd van 29 september.

Beste bevelvoerder en beste 1, 2, 3 en 4
Het is voor het eerst sinds 1978 dat de bedrijfsbrandweer van IHC Kinderdijk de prijs in de wacht sleept. Maar het is niet de enige prijs die de Kinderdijkers zaterdag wonnen. De bevelvoerder Jan-Arie Deelen werd uitgeroepen tot beste bevelvoerder en de manschappen Mark van Dam en Nico van Ruiven werden door de jury beoordeeld als ‘beste één en twee’ (aanvalsploeg,red.). Maar ook de nummers drie en vier, te weten: Wijnand Stam en Silvio de Weijer (waterploeg, red.) konden op een onderscheiding rekenen. Zij werden uigeroepen tot ‘beste drie en vier’. Michel van Zeben, de pompbediende, werd met één punt verschil tweede.

Totaaluitslag
In het totaal speelden zaterdag acht ploegen mee. Post Heinenoord werd zevende, post Lexmond/Hei-en boeicop achtste, post Zwijndrecht vierde, bedrijfsbrandweer IHC eerste, post Ameide/Tienhoven vijfde, post Hendrik-Ido-Ambacht derde, post Sliedrecht zesde en post Meerkerk tweede.

Scenario
De brandweerkorpsen hadden zaterdag de opdracht om goed om te gaan met een zogenoemde ‘middelbrand-situatie’ bij een gemeentewerf in Piershil. “Buiten stonden gasflessen en binnen stond het pand in brand,” vertelt bevelvoerder Deelen. Hij vervolgt: “Bij aankomst zijn we direct de gasflessen gaan koelen, omdat de brand doorsloeg naar buiten. Door te koelen, kon voorkomen worden dat de flessen zouden ontploffen. Vervolgens zijn we gesplitst gaan verkennen. Uiteindelijk hebben we het slachtoffer uit het pand weten te halen. Tegelijkertijd wisten we de brand onder controle te krijgen.”

De verdiende wisselbeker blijft minimaal één jaar in het bezit van de Kinderdijkers. Daarna zullen zij hun titel wellicht opnieuw gaan verdedigen.

 

Regionaal kampioenen Brand uit de afgelopen jaren
1978 Regionaal kampioen Maasdam
1979 Regionaal kampioen Alblasserdam
1980 Regionaal kampioen Alblasserdam
1981 Regionaal kampioen Schoonrewoerd
1982 Regionaal kampioen Arkel
1983 Regionaal kampioen Schoonrewoerd
1984 Regionaal kampioen Leerdam
1985 Regionaal kampioen Oud-Beijerland
1986 Regionaal kampioen Leerdam
1987 Regionaal kampioen Arkel
1988 Regionaal kampioen Maasdam
1989 Regionaal kampioen Hagestein
1990 Regionaal kampioen Nieuw Lekkerland
1991 Regionaal kampioen Nieuw Lekkerland
1992 Regionaal kampioen Maasdam
1993 Regionaal kampioen Streefkerk
1994 Regionaal kampioen Sliedrecht
1995 Regionaal kampioen Hagestein
1996 Regionaal kampioen Meerkerk
1997 Regionaal kampioen Maasdam/Puttershoek
1998 Regionaal kampioen Nieuw-Beijerland
1999 Regionaal kampioen Nieuw-Beijerland
2000 Regionaal kampioen Maasdam/Puttershoek
2001 Geen kampioenschap i.v.m. Mond en Klauwzeer
2002 Regionaal kampioen Maasdam/Puttershoek
2003 Regionaal kampioen Maasdam/Puttershoek
2004 Regionaal Kampioen Schoonrewoerd
2005 Regionaal Kampioen Molenaarsgraaf/Brandwijk
2006 Regionaal Kampioen Nieuw-Lekkerland
2007 Regionaal Kampioen Nieuw-Lekkerland
2008 Regionaal kampioen Schoonrewoerd
2009 Regionaal kampioen Hendrik Ido Ambacht
2010 Regionaal kampioen Zuid-Beijerland
2011 Regionaal kampioen Meerkerk
2012 Regionaal kampioen IHC Kinderdijk