ALBLASSERDAM – De dijk bij bedrijventerrein Nieuwland Parc tussen Alblasserdam en Papendrecht wordt dit jaar opgehoogd. De verhoging zorgt er voor dat bedrijven beter beschermd zijn tegen hoog water in de rivier. Vorig jaar scheelde het niet veel of het bedrijventerrein zou ontruimd moeten worden, vanwege het hoge water. Maandag 1 oktober 2012 geven wethouder Verheij van Alblasserdam, wethouder Koppenol van Papendrecht en de heren Cruijsen en Knoops van het Waterschap Rivierenland het officiële startschot voor de werkzaamheden aan de voorlandkering in polder Nieuwland.

De dijk wordt verhoogd naar 4,35 meter boven NAP én krijgt een stalen damwand aan de kant van bedrijventerrein Nieuwland. Hiermee voldoet de voorlandkering aan de nieuwste landelijke veiligheidsnorm. De hoogte van de kruin van de dijk in polder Nieuwland varieert nu van 3,30 meter tot 3,60 meter boven NAP.

Stalen damwand
Normaliter gaat een dijkverhoging gepaard met een dijkverbreding. Hiervoor zou een beroep gedaan moeten worden op grond van ondernemers van het bedrijventerrein. Om de bedrijfsvoering van de ondernemers door te laten gaan, is ervoor gekozen om een stalen damwand te plaatsen. Dit neemt namelijk geen extra ruimte in.

Deze werkzaamheden vinden plaats in oktober en november en worden uitgevoerd door Hak B.V. uit Alblasserdam. Na de aanleg van de voorlandkering zal in 2013 ook worden gestart met de waterhuishouding. Al in 2012 wordt er een ecologische zone gerealiseerd.

Deel dit bericht via...