ALBLASSERDAM – Een glimlach kon de rechter niet onderdrukken, toen hij dinsdag 25 september het relaas van twee vrouwen uit Alblasserdam aanhoorde. “Ik ben de lul, want ik verfde ‘kut’ op de ramen,” zo begon de 53-jarige vrouw onomwonden haar verhaal. Haar 50-jarige dorpsgenoot vulde aan: “Toen vonden we het leuk om de woning te besmeuren met verf, maar nu denken we daar wel anders over.” De dames stonden terecht omdat zij op 3 december 2011 verf op een raam van een woning in Alblasserdam hadden gesmeerd. De Damdorpers hadden namelijk nog een appeltje te schillen met de bewoonster van dat huis.

Kattenkwaad
Beiden betuigden dinsdag spijt. “We hadden het niet moeten doen. Het was eigenlijk meer kattenkwaad. We waren niet uit op vernieling, maar wilden de bewoonster wel dwars zitten, omdat het niet lekker zat tussen haar en mijn vriendin. Ik bedacht toen de verf-actie. We haalden verf bij een kennis en bekladden de ramen,” biechtte de 53-jarige op.

Geldgebrek
Niet veel later werden de vrouwen, die beiden van een bijstandsuitkering rondkomen, opgepakt door de politie. Het schadebedrag werd uitgerekend en door drie gedeeld. De drie betrokkenen moesten elk 157,50 euro betalen. De 53-jarige heeft de rekening afgelopen week betaald. “Ik heb het geld uit het geld voor de huur gehaald. Het ene gat is dus met het andere gevuld, maar daar komt vast wel een oplossing voor.” De andere vrouw heeft de rekening wegens schulden en geldgebrek nog niet kunnen voldoen.

Vernieling
Volgens het Openbaar Ministerie hebben de vrouwen zich schuldig gemaakt aan vernieling. “Dat is strafbaar. Ik vind dat er voor beide dames een stok achter de deur moet zijn. Ik wil daarom dat de twee een voorwaardelijke geldboete opgelegd krijgen voor de duur van twee jaar,” eiste de officier.

Uitspraak
De rechter deed direct daarna uitspraak: “Ik vind 500 euro voor deze twee vrouwen een wel erg hoog bedrag en wil er daarom 300 euro van maken. Daarnaast vind ik dat de mevrouw die de schade nog niet heeft betaald, dit alsnog moet doen.” Om misverstanden te voorkomen legde de rechter uit wat een ‘voorwaardelijke straf’ inhoudt. “Dat betekent dat u nu niets hoeft te betalen, maar als u binnen twee jaar weer in de fout gaat, moet u die 300 euro alsnog betalen. Kijk dus alstublieft uit met wat u doet,” was het advies.

Deel dit bericht via...