ALBLASSERDAM – De Makadobar in Alblasserdam wordt binnen twee weken gesloten. De eigenaar heeft een huurachterstand van zo’n veertienduizend euro en de rechtbank heeft besloten dat de zaak daarom dicht moet. Jan en Anja Hendriksen, die de bar tot 4 oktober runnen, namen vorig jaar september intrek in winkelcentrum Makado en hadden grote plannen met de zaak. Ze wilden maaltijden gaan aanbieden, thema-avonden gaan organiseren en meer. Dat kwam niet van de grond. Volgens Jan is dit te wijten aan het huurcontract dat volgens hem veel te laat werd geleverd.

Dwars
“Verhuurder MVGM (voormalig ING Vastgoed beheer) heeft vanaf het begin af aan al dwars gelegen,” stelt Jan. “Ik heb in mei het huurcontract aangevraagd en heb dit in december pas gekregen. Daardoor ben ik een bedrag van elf duizend euro misgelopen. Ik zou namelijk dat geld krijgen van een brouwerij om een keuken te laten plaatsen. Door het vertraagde contract kan ik geen aanspraak meer maken op het geld. Zonder verkoop van voedsel gaat het ons niet lukken om de tent te runnen. We moeten 4300 euro per maand aan huur betalen. Dat lukt nooit met alleen drankverkoop. Hierdoor hebben we een huurachterstand opgelopen, waardoor we het pand niet meer mogen huren,” aldus een teleurgestelde Anja.

Leeg opleveren
Jan vult nog aan: “We moeten het leeg opleveren en dan moeten we wegwezen. Ik blijf zitten met honderden stuks service en een vriezer vol eten. Het geld dat we er in de zaak hebben gestoken is weg. We krijgen niet eens de gelegenheid om de boel te verkopen. Over tussenoplossingen is niet te praten en met een beetje pech moeten tot 2016 de huur doorbetalen. Dat gaat ons natuurlijk nooit lukken.”

Verhuurder
De beheerder van het winkelcentrum wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. “Het gaat hier om een juridische zaak. Ik mag daar inhoudelijk niet op reageren. Wat de huurder beweert, beweert de huurder. Dat is naar hun oordeel en naar hun zeggen. We kijken al wel rond naar een nieuwe huurder, maar hebben nog geen definitieve afspraken,” aldus de beheerder.