ALBLASSERDAM – Haast geruisloos zoefden woensdag 19 september vier volledig elektrische auto’s door Alblasserdam. Vanaf het Raadhuisplein kon geïnteresseerd publiek gratis een testrondje maken in de opvallende wagens. De proefritten werden aangeboden door de Alblasserdamse autobedrijven Bouman en Mulder en logistiekbedrijf Still uit Hendrik-Ido-Ambacht. Opvallend aan de vier totaal verschillende auto’s was de acceleratie. “Geef maar gas en je zult zien dat we binnen een paar seconden aan de vijftig kilometer per uur zitten,” overtuigde één van de verkopers.

Gras groeit niet door er aan te trekken
Even voor de testritten had wethouder Sjoerd Veerman van Alblasserdam het nieuwe oplaadpunt voor elektrische auto’s achter het gemeentehuis in Alblasserdam officieel in gebruik genomen. Tijdens de ingebruikname koppelde hij een elektrisch voertuig aan de paal voor een eerste ‘tankbeurt’. Veerman vertelde daarbij voorstander te zijn van elektrische voertuigen. “We moeten rekening houden met onze huidige en toekomstige generaties. Je ziet nog wel dat er sprake is van reikwijdtestress, veroorzaakt door de actieradius. Eigenlijk vreemd, want de meeste mensen rijden helemaal geen tweehonderd kilometer per dag. De ontwikkeling op het gebied van elektrische auto’s kunnen wij als gemeente niet forceren maar wel bevorderen. Gras groeit niet door er aan te trekken, maar door gunstige omstandigheden te creëren. Daarom laten we deze oplaadpunten aanleggen,” aldus Veerman.

Oplaadpunten
Enkele weken geleden zijn op twee locaties in Alblasserdam oplaadpunten gecreëerd voor elektrische auto’s. Zowel op het parkeerterrein achter het gemeentehuis als op een parkeergelegenheid bij sportcentrum Blokweer zijn hiervoor twee parkeerplaatsen ingericht. De oplaadpunten zijn herkenbaar aan de groen geschilderde parkeervakken.

Voorbereid op de toekomst
De oplaadpalen zijn mogelijk gemaakt door stichting e-laad. Om ervaring op te doen met de gevolgen voor het netwerk en om elektrisch rijden mogelijk te maken, biedt stichting e-laad elke gemeente in Nederland per 10.000 inwoners kosteloos één oplaadpunt met twee stopcontacten aan. Samen met netbeheerders bereidt de stichting het elektriciteitsnetwerk voor op de grootschalige introductie van elektrisch rijden. Doelstelling van de Nederlandse overheid is om in 2020 zo’n 200.000 elektrische auto’s in Nederland te hebben rondrijden.

Deel dit bericht via...