ALBLASSERDAM – Twee grote kranen zijn deze week begonnen met de sloop van het oude pand van basisschool Het Palet aan de Mesdaglaan in Alblasserdam. Stukje bij beetje knijpen en trekken de grijpgrage machines in het beton, de stenen, het ijzer en het hout. Aannemer Piet Hak verwacht binnen twee weken, via deze ‘knabbelmethode’ het pand tegen de vlakte gewerkt te hebben. “Begin oktober zijn we als het goed is alweer vertrokken. Volgende week slopen we de betonnen vloer met een grote sloopkogel. Die laten we uit de kraan op het beton vallen,” aldus Hak.

Het gebouw van het Rode Kruis en de Reddingbrigade zal later gesloopt worden in verband met herhuisvesting. Het puin wordt in verband met overlast afgevoerd en bij een andere aannemer verwerkt. De aan -en afvoerroute van dit puin ligt vanaf de Mesdaglaan-Rembrandtlaan-Vondellaan naar de Randweg.

Brede school
Op de plaats waar nu het oude gebouw wordt gesloopt, wordt een brede school gerealiseerd. Het gaat om een nieuw schoolgebouw voor de hoofdlocatie van de Ds. Joannes Beukelmanschool, samen met dagopvang voor gehandicapten door Stichting Adullam en peuteropvang door Stichting Peuterspeelzaal Kiekeboe. De Beukelmanschool zal op die locatie 14 permanente en 2 tijdelijke groepen leerlingen huisvesten. Adullam zal ongeveer 1.200 m² vloeroppervlakte bebouwen en Kiekeboe circa 70 m².

In 2014 opgeleverd
In december 2011 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de uitwerking van dit project. In januari 2012 is de beschikking aan de Beukelmanschool afgegeven en is een principeovereenkomst tussen gemeente en Adullam ondertekend. In het voorjaar van 2012 is het voorlopig ontwerp gereed. Daarna wordt dit in een definitief ontwerp uitgewerkt. Tegelijkertijd start (de voorbereiding voor) een bestemmingsplanwijziging. Naar verwachting zullen de bouwactiviteiten in 2013 starten en wordt het project in 2014 opgeleverd.

De foto’s zijn gemaakt door Bastiaan van de wetering, Jeffrey van Ast en Peter Stam. De tekst is geschreven door Bastiaan van de Wetering en Peter Stam.