ALBLASSERDAM – R. de J. (31) heeft vorig jaar bedrijven in deze regio voor honderden euro’s opgelicht door zich uit te geven als conciërge van een school. De rechtbank van Dordrecht legde de Rotterdammer dinsdag 11 september een gevangenisstraf van acht weken op, waarvan vier weken voorwaardelijk. Daarnaast moet De J., die een schuld van zestigduizend euro heeft, een schadevergoeding van negenhonderd euro betalen aan bouwmarkt Hornbach uit Alblasserdam. Hij ontvreemde daar zestig pallets met een waarde van vijftien euro per stuk.

De J. was dinsdag zelf niet bij de zitting aanwezig en kon zijn daden dus niet toelichten, maar volgens de rechtbank heeft de nep- conciërge zich schuldig gemaakt aan vijf feiten. Zo zou hij in september 2011 bij Pullman Slaapcomfort in Zwijndrecht zestig pallets losgepraat hebben door zich uit te geven als iemand van het Develsteincollege. Verder wordt De J. verweten dat hij in juli 2011 bij Forceertechniek Koolmees in Heerjansdam dertig kilo oud ijzer heeft losgepraat, door zich voor te doen als vrijwilliger van een basisschool. Hij zou bij ditzelfde bedrijf ook zo’n 7.000 kilo ijzer weggenomen hebben.

Feiten
Het vierde feit waar de Rotterdammer van werd beschuldigd is het wegnemen van 26 pallets bij Gamma in Dordrecht. Tot slot zou de man zestig pallets bij de Alblasserdamse bouwmarkt Hornbach hebben losgepraat door zich uit te geven als iemand van het Dalton Lyceum.

Bewijs en eis
Volgens het Openbaar Ministerie kunnen vier van de vijf feiten bewezen worden. Alleen voor feit drie bleek onvoldoende bewijs te zijn. De officier eiste acht weken gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. “Dat is aan de maat, maar het zijn heel vervelende feiten waar meneer voor gestraft moet worden,” lichtte de officier van justitie toe.

Uitspraak
De rechter vond de eis iets te hoog en legde uiteindelijk een celstraf van acht weken op, waarvan er vier voorwaardelijk zijn. “De eerste keer dat de man oplichtte was er sprake van een ‘first offender’, daar zou normaal geen gevangenisstraf op staan. De man is echter niet tot inkeer gekomen en verdient voor iedere oplichting één week celstraf,” aldus de rechter. Naast de celstraf is de man veroordeeld tot het betalen van 900 euro aan de Alblasserdamse bouwmarkt. Hornbach had daarvoor een vordering ingediend.

Kenteken
De man liep tegen de lamp, doordat diverse bedrijven het niet vertrouwden en zijn kenteken noteerden. Daarmee was De J. uiteindelijk te achterhalen. De man heeft veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.