ALBLASSERDAM – Het Havenfestival van 2012 is maandagavond 10 september van start gegaan in Alblasserdam. De hele week worden in het Damdorp tientallen activiteiten georganiseerd. Zo is er een skateparade, een gondelvaart met verlichte bootjes over de rivier, een poppenkastvoorstelling, een taptoe, kan er gevaren worden in speedboten en meer. Burgemeester Bert Blase bedankte maandag de vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat het festival voor de tweeëntwintigste keer in het dorp gehouden kan worden.

Na de opening waren het Robert Sand en Gezelligheidskoor de Klinkers die het aanwezige publiek vermaakte met Hollandse hits. Het was gezellig. De foto’s onderaan die bericht zijn maandag 10 september in Landvast gemaakt en ingezonden door Jan de Ruiter.

Hieronder volgen de activiteiten die tijdens het Havenfestival van 2012 plaatsvinden in Alblasserdam. De meeste activiteiten zijn georganiseerd door de Stichting Havenfestival. Mist u nog iets in dit programma? Laat dat dan vooral even per mail weten.

Dinsdag
Op dinsdagavond 11 september wordt een toneelvoorstelling gegeven door PJG Entertaiment uit Streefkerk. Zij gaan de voorstelling ‘Bedkwartet’ opvoeren. De toegang is gratis.

Woensdag
Woensdagmiddag 12 september wordt voor de kleine Alblasserdammers, op het plein in het Makado, een poppenkastvoorstelling gegeven. De voorstellingen zijn er om 14:00,14:45 en 15:30 uur.

Skateparade
Woensdagavond is de avond van de Skateparade, die georganiseerd wordt door de Alblasserdamse ijsclub. De eerste groep gaat om 18.15 uur van start en is bedoeld voor kinderen tot en met twaalf jaar. De gemiddelde snelheid die gereden wordt, is in die groep acht kilometer per uur. De lengte van de route is zes kilometer. De deelnemers ontvangen na afloop een skatediploma

De tweede groep start om 19.15 uur en is bedoeld voor kinderen ouder de twaalf jaar. De gemiddelde snelheid zal daar op vijftien kilometer per uur liggen. De route is vijftien kilometer lang. Start en finish van beide groepen is bij het Raadhuisplein in Alblasserdam. Deelname is gratis. Opgeven kan via deze flyer.

Donderdag
Donderdagavond 13 september wordt de RABOclubkasrun gehouden. De start en finish zijn om 18:30 en 19:30 uur op de Dam bij de Rabobank. Hier kunnen deelnemers de nodige euro`s verdienen voor hun club.

Om 21:00 uur start in Cultureel Centrum Landvast de Haven Dance Party DJ Treadstone en DJ Ray Kouwenhoven zullen diepe als ook bekende dance tracks stijlvol mixen. De entree is vanaf 16 jaar, maar wel gratis.

Vrijdag
Vrijdag 14 september is de bekende taptoe. Vier korpsen zullen het aanwezige publiek vermaken met klank en kleur. Om 20:15 uur zal er worden aangevangen op het Raadhuisplein. Aansluitend start de Gondelvaart welke over de Noord richting Kinderdijk gaat.

Blieck’s Point
Vanaf 21.00 uur wordt op het terras van Blieck’s Point op de Dam een dweilavond gehouden. Dj Beats4u treedt die avond op. Er is plaats in de tent, binnen en op het terras. In de tent staan tapbuffeten.

Wapen van Alblasserdam
In het Wapen van Alblasserdam wordt een Jazzavond georganiseerd. De Big Easy Rascals treedt die avond op. Dit is een band met zes ‘jonge honden’ uit Enkhuizen. De vissers zitten vol energie en hebben zin in een feestje.

Zaterdag
Zaterdag 15 september is een bomvolle dag. Naast de braderie zijn er ook optredens van Shantykoren, de Klinkers, Labtones met vanaf 12:00 uur optredens van diverse popbandjes op een poppodium bij de ophaalbrug. Ook treedt de ´Politie Harmonievereniging Hermandad´ uit Rotterdam op en zal de christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria zich naast Kruidvat vestigen en van zich laten horen. Omroep Klokradio doet op deze dag liveverslag van de braderie.

Speedboten
Net als in andere jaren zullen de medewerkers van Korteland auto- en bootservice uit Alblasserdam weer met speedboten varen tijdens de braderiedag van het Havenfestival, dit jaar op zaterdag 15 september. Brugwachters zullen ervoor zorgen dat de ophaalbrug op gezette tijden geopend wordt, zodat de speedboten kunnen passeren voor hun rondvaart over De Noord. Instappen kost 1 euro per persoon. De opbrengst van de entree is dit jaar bestemd voor Serious Request van Radio 3FM. Korteland vaart zaterdag met zes speedboten.

Brandweerauto en Bach
Op de braderie zal er zaterdag ook een brandweerauto staan. Zowel liefhebbers als nieuwsgierigen kunnen deze van buiten en binnen eens goed bekijken. Bij de stand, die wordt georganiseerd door de Grote kerk uit Alblasserdam, wordt gratis koffie en een lekkere koek aangeboden. De mensen die zich rondom de stand en brandweerauto zullen begeven zal ook een mooie sleutelhanger in de vorm van een reddingsboei worden aangeboden. Op het plein bij de kerk zijn om 11.30 uur werken van Bach te beluisteren.

Veiling in het Makado
Het Makado Center organiseert op zaterdag 15 september een ‘ingepakte’ veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan een door de bezoekers van de Facebook pagina van het winkelcentrum aan te wijzen goed doel. Op de Facebook pagina www.facebook.com/makadoalblasserdam staan sinds afgelopen maandag de goede doelen vermeld, die aan de actie deelnemen. De stemmers vinden er ook een korte omschrijving van de doelen waaruit een keuze kan worden gemaakt. Bij een ‘ingepakte’ veiling wordt geboden op een verpakt voorwerp dat door de veilingmeester cryptisch wordt omschreven. De te veilen artikelen en producten worden beschikbaar gesteld door de winkeliers van het Makado Center. De veiling wordt tussen 12.00 en 16.00 uur gehouden op het binnenplein. De organisatie hoopt dat veel mensen op de zaterdag van het Havenfestival de moeite zullen nemen om aan de verloting mee te doen.

Vuurwerk
De korenslag zal aanvangen om 19:30 uur in Landvast. Hier strijden vijf koren om de Louis Barzilay bokaal. Voor deze avond is de toegang gratis maar vol is vol. Zoals gebruikelijk zal deze feestelijke week om 22:30 uur worden afgesloten met een vuurwerk bij de haven. Aansluitend hierop begint de afterparty met DJ Sepehr in de Landvast Lounge en Salon. De toegang hiervoor is gratis. Het feest duurt tot 01.30 uur.