ALBLASSERDAM – “Dit is het leukste wat ik in mijn leven heb gedaan,” vertelde oud-Alblasserdammer Jan Schuurman Hess vrijdagochtend 7 september in het bijzijn van zijn jeugdvrienden en burgemeester Bert Blase, op een terrasje aan de haven van Alblasserdam.  Jan vertrok op 3 februari 2011 vanuit Kats (Zeeland) en maakt sindsdien een voettocht door heel Nederland. Iedere week reist hij op donderdag en vrijdag door het land. Dit doet hij om meer te weten te komen over onder meer de denkwijzen van mensen. “Ik wil graag noteren wat er leeft op straat en ik wil begrijpen hoe het misging met de sociaaldemocratie,” aldus het PvdA-lid.

Mooie ontmoetingen
Donderdag kwam Jan aan in Alblasserdam. “Ik ben er samen met mijn jeugdvriend Wim van Krimpen op uit getrokken. Zo hebben we een kijkje genomen in de Drentse Buurt, waar ik broodbezorger ben geweest. We hebben met veel mensen kunnen praten; mooie ontmoetingen hebben plaatsgevonden. Wel viel me op dat er heel veel veranderd is sinds ik weg ben uit Alblasserdam. Die gebouwen bij de Haven stonden er nog niet en de skyline bij Rotterdam was heel anders.”

Verslag
Van de ontmoetingen, indrukken en ideeën over onderwijs, over zorg, over arbeid, industriepolitiek en meer doet de Zeeuw onderweg verslag. Dit doet hij  via zijn website www.voettochtvanjan.nl en via Facebook en Twitter. De voettocht van Jan wordt ondersteund door de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de sociaaldemocratie en maakt onderdeel uit van het Van Waarde-project van de stichting.

Burgemeester
Burgemeester Bert Blase wilde de oud-Alblasserdammer graag ontmoeten. Blase: “Hoe Jan te werk gaat, inspireert me. Ik probeer te besturen vanúit de samenleving. Ik was dus heel benieuwd naar zijn visie en ervaringen.”

Boek
Na de reis, die op 2 februari van volgend jaar eindigt, wil ‘de reiziger te voet’ een boek maken met zijn bevindingen.

Burgemeester Blase (links) liep samen met Jan (midden) en Wim van Krimpen een gedeelte door Alblasserdam.

Deel dit bericht via...