ALBLASSERDAM – Zo’n 25 fanatieke leden van zwem –en poloclub Wiekslag uit Alblasserdam hebben deze week de ‘kroostocht’ gezwommen door de Alblas. De tocht stond  voor de derde keer op het programma. Rond 18.30 uur werd er met circa 24 graden op de thermometer gestart vanaf de ijsbaan in Oud-Alblas.  Na het startsein van Robin Wijgers werd er al zwemmend koers gezet naar de eerste tussenstop bij het strandje ter hoogte van de oude bakkerij van Vogel.

Onder begeleiding van enkele bootjes van vrijwilligers, die ter assistentie de tocht meevoeren, om eventuele achterblijvers mee te kunnen nemen, werd er door de zwemmers behoorlijk reclame gemaakt voor de jubilerende zwemvereniging Wiekslag (40 jaar). Vele bewoners die aan de Graafstroom wonen, waren aandachtige toeschouwers en applaudisseerden voor de ‘waterhelden’.

Oude-Torenbrug
Nadat alle zwemmers zich bij de eerste tussenstop hadden verzameld werden zij onthaald door vele toeschouwers die de tocht per fiets volgden. Om weer extra kracht te verzamelen voor de voortgang van de tocht kregen alle zwemmers een energiedrank uitgereikt.  Nog vijf leden voegden zich bij het zwemmende gezelschap, waarna er koers werd gezet richting de Oude Torenbrug.

Patricia
Ter hoogte van de begraafplaats was een tweede tussenstop was gepland, vanwege het plotselinge overlijden van Patricia Lindgreen-van Meurs (44) (Lid van Verdienste van ZPC Wiekslag. Zij gaf bijna twintig jaar zwemles.  Na een toespraak van polocommissievoorzitter Ad van ’t Hof werd er een minuut stilte gehouden. Na  deze stilte werd onder luid applaus de laatste fase van deze 5,5 kilometer lange tocht, ingezet in het riviertje De Alblas, waar ook hier vele aan het water wonende mensen langs de kant stonden om de Wiekslagleden aan te moedigen.

Finish
Om ca. 20.15 uur finishten de eerste zwemmers, waarna alle overige “toppers” ook moegestreden de kant bereikten. Eenmaal aan land werd er nog een groepsfoto gemaakt, waarna een ieder zich bij café Bliecks Point kon wassen met de tuinslang, om aansluitend in het café de magen te vullen met een overheerlijke salade en drankjes. Foto’s Pieter van den Berg en Ezra Rehorst. Tekst: Arie Verveer.