ALBLASSERDAM – Zaterdag 8 september wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden in Alblasserdam. Het thema is dit jaar ‘groen van toen’. Daarin staat de relatie tussen het monument en zijn directe omgeving centraal. De werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft een leuk programma samengesteld.

Alle groene monumenten komen in het tweede weekend van september aan bod: van hofjes tot plantsoenen, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, van grafheuvels tot terpen, van villaparken tot tuindorpen, van lanen tot houtwallen.

Locaties
Belangstellenden worden op Open Monumentendag in de gelegenheid gesteld om een kijkje te nemen bij de paardenkastanje aan de Kraanbaan, particuliere tuinen aan Cortgene en West-Kinderdijk, de Groene Long in Wijk Kinderdijk, Volkstuinencomplex aan de Plantageweg en de begraafplaats.

Rondleiding
Op diverse plaatsen zijn rondleidingen gepland en geven mensen uitleg over de bomen en planten in de desbetreffende tuinen. Bij het Volkstuinencomplex is er aandacht voor oude groentesoorten, zijn er recepten en krijgt iedere bezoeker een kleine attentie. Deelnemers aan Open Monumentendag 2012 zijn herkenbaar aan de gele vlag van Open Monumentendag.

Folder
Voor deze dag is een folder samengesteld en deze is verkrijgbaar in de Oudheidkamer, Cortgene 3 in Alblasserdam. Alle tuinen zijn zaterdag 8 september 2012 open van 10:00 tm 16:00 uur.

Boek
In het Ambachtsherenhuis vindt om 10:00 uur de uitreiking plaats van het eerste boek “Ambachtsherenhuis Rijkee en zijn bewoners” aan burgemeester dhr. B. Blase. Daarna is het Ambachtsherenhuis geopend voor publiek en zijn er in dit huis mensen aanwezig die informatie verstrekken over het huis; ook is de tuin opengesteld. Het boek “Ambachtsherenhuis Rijkee en zijn bewoners” van auteur Barry Ouweneel  is zaterdag 8 september vanaf ongeveer 10:30 uur te koop in het Ambachtsherenhuis, Cortgene 9.