ALBLASSERDAM – De voorlopige hechtenis van de 29-jarige Alblasserdammer die verdacht werd van het plegen van een gewapende overval in Alblasserdam, is beëindigd. Hoewel G. A. officieel nog wel verdachte is,  moet er volgens zijn advocaat Jeroen Nijboer ‘ernstig rekening mee gehouden worden’ dat de Damdorper wordt vrijgesproken. “Er is niet één sluitend bewijsmiddel. Het tragische is dat mijn cliënt door de verlengde voorlopige hechtenis, die in mijn ogen niet terecht is, de geboorte heeft moeten missen van zijn eigen kind. Dat is een groot, persoonlijk drama,” aldus Nijboer.

De Damdorper G. A. werd in de nacht van woensdag op donderdag 24 mei aangehouden in Ridderkerk. De politie begon op woensdagavond 23 mei rond 18.55 uur een onderzoek nadat de melding binnenkwam van een overval op snackbar Margaret’s Corner aan de Randweg in Alblasserdam. Rond die tijd rende een persoon de zaak in en dreigde met iets dat leek op een vuurwapen. Met 700 euro uit de kassa rende de overvaller de snackbar uit. Direct na de melding assisteerde de politiehelikopter bij de zoektocht naar de overvaller.

Nog wel verdachte
Jeichien de Graaff, persvoorlichter van het Openbaar Ministerie bevestigt de beëindiging van de voorlopige hechtenis, maar kan nog niet veel kwijt over de redenen daartoe: “De heer A. blijft voorlopig nog wel verdachte. We willen eerst nog een nader onderzoek doen, waarbij nog getuigen gehoord zullen worden. Daarna zal de officier van justitie beslissen of zij overgaat tot vervolging,” aldus De Graaff.

Onschuld
Advocaat Jeroen Nijboer gelooft heilig in de onschuld van zijn cliënt. “Van het begin af aan heb ik aangedrongen op beter speurwerk. Er pleitte meer voor A. dan tegen hem. Wat hier is gebeurd, is dat er twee mensen zijn die redelijk snel een naam hebben genoemd. Nadat meer mensen die naam gingen noemen, dacht het OM: we hebben de goeie. Er was een tunnelvisie. Vervolgens is er in mijn ogen niet meer serieus gezocht naar een dader. Ik heb diverse malen aangedrongen op aanvullend onderzoek, zoals het natrekken van zendmastgegevens. Alle registers moesten opengetrokken worden, dat is niet gebeurd.”

Persoonlijk drama
En volgens Nijboer ging het daardoor mis. “Het is een groot persoonlijk drama geworden, waarbij A., die wel heeft verklaard, maar altijd heeft ontkend, de geboorte moest missen van zijn eigen kind. Dat voor niets, want ik ben er heilig van overtuigd dat dit een vrijspraak gaat worden. Ik zal mijn best gaan doen om in dat geval een schadevergoeding te regelen voor mijn  cliënt.”

Rechtszaak
De zaak zou eigenlijk dinsdag 28 augustus voor de rechtbank in Dordrecht worden behandeld, maar enkele dagen daarvoor werd anders beslist. “We vonden het nodig dat er eerst een nader onderzoek gedaan zou worden,” aldus het OM. Nijboer baalt daar ten dele van: “Je zit maanden vast en net voor het moment dat je de tijd krijgt om je verhaal te doen, word je naar huis gestuurd. Dat is niet fijn. Aan de andere kant ben ik wel blij voor mijn cliënt. Want elke dag dat hij voor deze zaak in de cel zit, is er één te veel.”

Later
De komende weken zal het OM nogmaals naar de zaak kijken. Daarna wordt beslist of de zaak voor de rechter komt of dat de zaak wordt geseponeerd.

Deel dit bericht via...