Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam is regelmatig op de fiets te spotten in het dorp. In 2010 deed Peter Verheij mee aan de campagne ‘Heel Nederland Fietst’. Hij reed toen een week lang op de ‘twitterfiets’.

ALBLASSERDAM – Vanaf maandag 20 augustus gaan de wethouders verkeer en milieu van de zes Drechtsteden gemeenten een maand lang proberen de auto zoveel mogelijk te laten staan. Met een fietscomputer tellen zij hun fietskilometers op. De wethouder Peter Verheij en Sjoerd Veerman van Alblasserdam doen ook mee. “De fiets is een heel natuurlijk vervoersmiddel. Binnen een afstand van zes kilometer zou je eigenlijk nooit een auto moeten gebruiken, want dat is niet efficiënt,” aldus Veerman. “Bovendien is het beter voor de gezondheid om te bewegen”, vult Verheij aan.

De actie is onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek (EMW) die loopt van 17 tot en met 22 september. Dit jaar wordt de EMW voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door de zes regiogemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Montage van de fietscomputers en overhandiging van een zogenaamde pechpas door FietsNED vinden om 18.00 uur plaats op het Bonkelaarplein in Sliedrecht. Aansluitend start de regionale verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Scootmobiel
Naast gezamenlijke acties organiseren de gemeenten ook zelf activiteiten. Op 28 augustus organiseert de gemeente Alblasserdam samen met Veilig Verkeer Nederland een scootmobieltraining om gebruikers van deze voertuigen te adviseren hoe zij zich veilig en verantwoord in het verkeer kunnen bewegen. Meer informatie bij Linda de Jong, 0184-685317.

Oplaadpalen
Voor ondernemers is er een symposium op maandag 17 september. Wethouder Veerman kondigt dan de nieuwe oplaadpalen in Alblasserdam aan. Tijdens de EMW vindt er verder in Alblasserdam nog een fietscontrole plaats op 17 september tijdens de weekmarkt, vinden er activiteiten op scholen plaats en kunnen mensen op vrijdag 21 september hun autobanden op spanning laten controleren.