ALBLASSERDAM – De rechtbank heeft dinsdag 14 augustus de 20-jarige Dordtenaar, die in april van dit jaar inreed op vier fietsers bij de Kabelbaan in Alblasserdam, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar. De celstraf is een jaar korter dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Volgens de rechtbank is er namelijk geen sprake van poging tot doodslag, maar is er roekeloos gereden. “De rechtbank acht het niet bewezen dat u het met opzet heeft gedaan. U heeft dit niet gewild, want u heeft geremd. Dat tonen de remsporen aan.”

Maurillo K. was het kennelijk niet eens met het vonnis en vroeg zich hardop af: “Wat willen jullie nu van mij? Willen jullie dat ik een hersenloze mafkees word? Je hebt het niet eens normaal uitgelegd. Waarom krijgt een ander vijftien maanden voor iemand doodrijden en krijg ik drie jaar? Je gooit gewoon met dobbelstenen. Ik ga sowieso in hoger beroep,” stelde K. op boze toon tegenover de rechter. Nadat het publiek in de rechtszaal zich met de situatie ging bemoeien en K. opriep om kalm te blijven, greep de politie in en werd de jongeman, na een korte woordenwisseling meegenomen. Daarbij raakte een deur beschadigd.

Aanrijding
K. reed eind zondag 29 april met zo’n tachtig kilometer per uur, zonder rijbewijs en met teveel alcohol in zijn bloed in op de vier fietsers. Na de aanrijding bedreigde hij de slachtoffers en dwong hij hen om geen 112 te bellen. Daarna heeft de Dordtenaar het plaats van het ongeval verlaten. Niet veel later werd hij op de Edisonweg, na een worsteling met de politie, aangehouden.

Slachtoffers
Twee slachtoffers raakten ernstig gewond, waarvan één levensbedreigend. De laatste, een 19-jarige jongen uit Papendrecht, is nog steeds aan het revalideren. De rechtbank rekent het de dader extra aan, dat hij tot de rechtszaak geen medeleven toonde met z’n slachtoffers. Ook omdat er bij het ongeval meerdere slachtoffers waren legde de Dordtse rechtbank een hogere straf op, dan de twee jaar gevangenis, die normaal wordt opgelegd bij een dergelijk geval van roekeloos rijden.