ALBLASSERDAM – De brandweerboot en de VW Touareg zijn deze week verkocht aan een Alblasserdammer. De brandweer moest de boot en het trekkende voertuig de deur uit doen wegens bezuinigingen. De taken van de wegbezuinigde boot, worden deels waargenomen door de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Het andere deel van de taken wordt overgenomen door de blusboot van de veiligheidsregio.

Leuk waterkanon
Koper Piet Hak uit het Damdorp heeft de afgelopen week, samen met familie, vrienden en kennissen, al een hoop plezier aan de boot beleefd. “We zijn al een paar keer wezen varen. Het is een fantastische boot, met veel stabiliteit en een erg leuk waterkanon,” lacht de aannemer terwijl hij op het water demonstreert hoe ver de waterstraal komt.

Kwajongen
Één van de oudere dorpsbewoners die Piet al langer kent, vertelt bij de aanlegplaats van de Waterbus: “Dit is nu een vos die zijn haren verliest, maar nooit zijn streken. Van kleins af aan zit die jongen al vol kwajongensstreken. Echt iets voor hem om zo’n boot te kopen.”.

Besparing
Door de boot van de hand te doen, worden duizenden euro’s bij de brandweer bespaard. “Je bespaart natuurlijk de kosten van de boot en de jaarlijkse afschrijvingen, maar ook de kosten voor de ligplaats, het onderhoud, de brandstof en het oefenen,” vertelt postcommandant Gerard Ketting. De boot en de auto zijn verkocht aan de hoogste bieder. In het totaal moet de brandweer van het Damdorp voor 83.000 euro bezuinigen.

Vrijwilligers
Behalve de bootbezuiniging is het maximumaantal brandweervrijwilligers vastgesteld op 34. Dit aantal stond op 36. Door dit bij te stellen, wordt er bespaard op onder meer brandweerpakken, opleidingen et cetera. Met het feit dat de nieuwe kazerne op de Dam goedkoper was dan was begroot is de bezuiniging compleet.