ALBLASSERDAM – Bijna vijfhonderd fietsers in de leeftijd van acht tot vijftien jaar trokken woensdagmiddag 8 augustus door Alblasserdam. De lange stoet tweewielers van bijna twee kilometer reed via de dijk, de Blokweerweg, Oude Torenbrug en Edisonweg naar de Alblasserdamse brug. Daarvandaan werd de tocht voortgezet naar Ridderkerk. Doordat de tocht niet onderbroken mocht worden, zorgden 25 verkeersregelaars er voor dat het overige verkeer tijdelijk stil werd gezet.

De Ridderkerkse jongeren fietsen drie dagen lang door de regio tijdens het vakantie-evenement 3×2. Van suiker zijn ze niet, want “weer of geen weer, we fietsen gewoon door”, zegt organisator Hans Katsman. De eerste fietsdag was nog maar net begonnen, of de regen kwam uit de hemel zetten. Geen van de deelnemers is afgehaakt, ze zijn goed voorbereid op de wisselvallig weersomstandigheden vertelt Katsman. “Ze hebben regenpak bij zich, of zijn licht gekleed zodat de boel ook zo weer droog is.”

Al 41 jaar wordt in Ridderkerk tijdens de zomer een kindervakantieweek georganiseerd. De naam 3×2 ontleent het aan de oorspronkelijke traditie van twee dagen wandelen, twee dagen fietsen en twee dagen spelletjes. Inmiddels is dat veranderd in drie dagen fietsen, één sport- en speldag en een slotfeest.