NIEUW-LEKKERLAND – Het Openbaar Ministerie verdenkt een 55-jarige Nieuw-Lekkerlander er van dat hij tussen 1995 en 1999 seks heeft gehad met zijn ex-stiefdochter, die toen zes tot tien jaar was. Verder zou hij seksuele handelingen bij haar hebben verricht en zou hij haar verplicht hebben ook bij hem dergelijke handelingen te verrichten. Justitie wil dat de man een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar opgelegd krijgt. Verder wil het OM dat de man duizend euro smartengeld aan het vermeende slachtoffer betaalt. De verdachte ontkent de feiten en stelt dat zijn stiefdochter liegt: “Het is gewoon flauwekul.”

Stempel
J. B. werd in mei van dit jaar opgepakt. Zijn ex-stiefdochter S. van D. had namelijk beweerd te zijn misbruikt en wil daarvoor 2250 euro aan smartengeld. De zus van S. ondersteunde deze verklaring niet, maar vertelde wel bang te zijn geweest voor J. omdat hij ‘zo’n enge blik in zijn ogen had’.  Na de aanklacht die deze week plaatsvond in de rechtbank van Dordrecht zei B.: “Het is flauwekul. Als je naar een hond wilt gooien, vind je altijd wel een steen. Dit heeft een grote impact op mijn leven, want door dit heb ik zo’n stempel op m’n rug,” aldus B. die zijn armen wijd open deed om de rechters duidelijk te maken hoe groot het ‘stempel’ is.

Verzonnen
“Als je goed kijkt, klopt de aanklacht op veel punten niet. Er was namelijk helemaal geen huisje op het land en we hadden niet eens een kelder. Alles is gewoon verzonnen,” stelde B.

Afwijkende verklaringen
De officier van justitie denkt daar anders over. “De verklaringen van S. en haar zus komen niet overeen. Daarom komen ze op mij juist betrouwbaar over. Als het verzonnen zou zijn, zouden de verklaringen wel op elkaar afgestemd zijn. Ik wil daarom dat verdachte een straf krijgt. Een gevangenisstraf is niet meer functioneel; daar is het te lang geleden voor. Wel wil ik dat B. een werkstraf opgelegd krijgt van 240 uur en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat laatste is meer om de ernst van de situatie aan te tonen. Tot slot wil ik dat de verdachte duizend euro schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer.”

Altijd gelijk
De advocaat van B. was van mening dat het Openbaar Ministerie met deze onderbouwing wel erg vreemd bezig was. “Als de verklaringen niet overeenkomen vindt u dat het daardoor betrouwbaar overkomt, maar als ze wel overeengekomen waren, had u waarschijnlijk gesteld dat ze daardoor juist extra betrouwbaar overkomen. Met andere woorden: u hebt altijd gelijk.”

Uitspraak
De rechtbank zal op 7 augustus uitspraak doen in deze zaak.