ALBLASSERDAM – Doordat een straaljager woensdagmiddag 25 juli door de geluidsbarrière vloog, was in Alblasserdam, maar ook in de dorpen daar omheen, een flinke knal te horen. Onder meer via sociale media vroegen mensen zich af wat de oorzaak was van de knal. Een aantal van hen dacht aan een explosie. Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie licht toe: “Normaal twitteren we hier over, zodat mensen op de hoogte zijn. Vandaag is dat om onduidelijke redenen niet gebeurd, maar de knal werd inderdaad veroorzaakt door een gecontroleerde vlucht met een F16 die op tien kilometer hoogte door de geluidsbarrière vloog.”

Dat de knal in veel meer plaatsen was te horen, dan normaal het geval is, heeft volgens de woordvoerder van Defensie te maken met de weersomstandigheden. “Het geluid komt met deze meteorologische omstandigheden blijkbaar verder.”

Als een F16 sneller vliegt dan het geluid, hoopt dit geluid zich op. Als de straaljager de opgehoopte geluidskegel passeert, ontstaat een knal.