KINDERDIJK – Toeristen moeten binnenkort één of twee euro betalen voor hun wandelingetje langs de beroemde molens bij Kinderdijk. De gemeenteraad van Nieuw-Lekkerland heeft daarmee ingestemd, zo schrijft de Volkskrant. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), de uitbater van de Zuid-Hollandse molens, raakte door onderhoud en een kostbare restauratie van veertien van de negentien molens in grote financiële problemen.

Van de totale kosten (5,3 miljoen euro), kwam 5 procent voor rekening van de stichting, die daardoor kampt met een tekort van negen ton. Een faillissement is vooralsnog voorkomen, omdat gemeenten in de regio, het waterschap en de provincie zeven ton bijpasten. Maar dan nog, zo schrijft de Volkskrant, blijft jaarlijks een slordige vier ton nodig voor het onderhoud. Dat gat moet nu worden opgevuld met de inkomsten uit kaartverkoop.

Inwoners van Nieuw-Lekkerland en buurgemeenten moeten Kinderdijk wel gratis kunnen blijven bezoeken.