KINDERDIJK – IHC Merwede heeft op 30 juni 2012 met succes de 24.650 kW zelfvarende cutterzuiger, Artemis gedoopt en te water gelaten. De ceremonie vond plaats op de scheepswerf van IHC Merwede in Kinderdijk. Artemis behoort tot één van de grootste in Nederland gebouwde cutterzuigers voor een Nederlandse baggeraar en is vernoemd naar de Griekse godin van de jacht. De ceremonie werd verricht door mevrouw A.B. van den Driest-Sorgdrager, de echtgenote van de heer Drs. C.J. van den Driest, voorzitter Raad van Commissarissen van Van Oord.

Het contract tussen Van Oord en IHC Dredgers, onderdeel van IHC Merwede, voor het ontwerp, de bouw en oplevering van het schip, werd getekend op 20 december 2010. Het schip zal in de eerste helft van 2013 worden opgeleverd. De naam Artemis is in lijn met de traditie van Van Oord om haar cutterzuigers te vernoemen naar namen uit de Griekse mythologie. Artemis is de godin van de jacht. Bijzonder is de uitvoering van de paalwagen met hydraulische buffering waardoor er bij slecht weer langer kan worden doorgewerkt.

In nauwe samenwerking tussen Van Oord en IHC Merwede is er veel aandacht besteed aan de ergonomie. Zo staat het dekhuis volledig op luchtveren om geluid en trillingen in de accommodatie te minimaliseren. Eind 2011 is zusterschip Athena opgeleverd aan Van Oord. Sinds haar oplevering is Athena voor diverse werken zeer succesvol ingezet. De bouw van beide schepen betekent een belangrijke impuls voor de Nederlandse economie.