ALBLASSERDAM – De politierechter heeft dinsdag 26 juni een 20 jarige Alblasserdammer veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Alleen als de jongeman opnieuw de fout in gaat, zal die laatstgenoemde straf ten uitvoer gebracht moeten worden. Volgens de rechter is het wettig en overtuigend bewezen dat J. G. op 11 januari 2012 een persoon heeft bedreigd met een balletjespistool, dat op een vuurwapen leek. Een maand later heeft G. dezelfde man geslagen in het gezicht. De Alblasserdammer verklaarde dinsdag in de rechtbank dat hij ‘een beetje in de war’ was en dat er ‘een knopje om ging’.

Lastige tijd
“Als ik wil, schiet ik je neer,” zou G. aan het begin van het jaar tegen slachtoffer M. de J. geroepen hebben. Hij toonde daarbij een niet van echt te onderscheiden balletjespistool, dat hij in Spanje had gekocht. Een maand later sloeg hij de man in het gezicht. Volgens G. hadden de bedreiging en mishandeling zo zijn redenen. “We hadden al langer onenigheid. Er speelden gewoon een aantal dingen. Na een gesprek en wat gekloot bij een scooter en met een flesje drinken dacht ik dat hij zei: ‘sla me dan’. Toen ging er een knopje om en sloeg ik,” bekende G. dinsdag. Hij vervolgde: “Die tijd was gewoon lastig. M’n verkering was uit en ik had gedoe met m’n ouders…”

Positieve houding
Volgens de officier van justitie en de rechter mag dit echter geen reden zijn om strafbare feiten te plegen. “We hebben te maken met drie ernstige feiten, waar een straf op nodig is. In mijn eis weeg ik echter wel mee dat meneer een positieve houding heeft en zelf met het slachtoffer in gesprek gegaan is. Dat vind ik echt goed. Ik denk dat  een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voldoende is,” sprak de openbaar aanklaagster.

Vonnis
De rechter vond dit een te zware eis. “Ik vind dat een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand passend is,” aldus de politierechter. Dat was tegelijkertijd haar uitspraak. Er is veertien dagen de tijd om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Vorige straf
In 2010 kreeg G. twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd in verband met openlijk geweldpleging. Omdat de Damdorper volgens zijn advocaat net zijn leven een beetje op de rails heeft, oordeelde de rechter dat deze beloofde straf niet opgelegd wordt, maar dat de proeftijd verlengd wordt. Mocht G. dus nogmaals de fout in gaan, zal hij bij de nieuwe straf in ieder geval één maand en twee weken gevangenisstraf krijgen.