ALBLASSERDAM – Opdat de Cornelis Vroege Stichting niet vergeten zal worden, is woensdag 20 juni een herinneringsmonument geplaatst op de groenstrook bij het Van Nesplantsoen/Vijverhof in Alblasserdam. Het monument, dat bestaat uit een zuil met de eerste steen van het inmiddels niet meer bestaande gebouw en een maquette, is een herinnering aan een klein streekziekenhuis ‘Cornelis Vroege Stichting’ dat in 1936 op die plaats in het Damdorp is gebouwd. De onthulling werd gedaan door de heer en mevrouw Lels en mevrouw Van Nes. Het drietal heeft het aandenken geschonken aan de gemeente.

De stenen, waarop de maquette is aangebracht, liggen in een kruisverband. Dit is exact hetzelfde verband dat ook is gebruikt bij de bouw van de muren van het streekziekenhuis. Het schaalmodel werd gemaakt door de werknemers van constructiebedrijf Van der Schee uit Alblasserdam.

Sloop
Het ziekenhuis heeft lange tijd dienst gedaan als verzorgingshuis, onder andere voor TBC-patiënten. Vanaf 1953 tot 1972 maakte het naam als kliniek van de orthopedische chirurgen dr. C.P. van Nes en zijn zoon J.F. van Nes, die er van 1962 tot 1971 werkte. Vanaf 1972 functioneerde het gebouw als medisch centrum. Uiteindelijk is het pand in 1996 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen.

Doktoren Van Nes
Na de onthulling vertelde Arend de Jong, die zich jarenlang heeft ingezet voor het plaatsen van het monument, in Landvast welke (grote) rol de Cornelis Vroege Stichting in de Alblasserdamse geschiedenis heeft gespeeld. “Over de hele wereld spraken mensen over de doktoren Van Nes. De twee vormden de orthopedische top, wat er voor zorgde dat mensen uit binnen –en buitenland naar Alblasserdam kwamen om geholpen te worden. Ze hadden echt gouden handen. Behalve als streekziekenhuis heeft het gebouw ook dienst gedaan voor talloze andere doeleinden. Aan de ene kant is het toch wel jammer dat het pand er niet meer is, maar er staan nu wel huizen waar veel mensen naar grote tevredenheid wonen,” aldus De Jong.

Complimenten
Complimenten gingen naar wethouder Ad Cardon en gemeenteambtenaar Jan Smallegange die zich de afgelopen tijd ingezet hebben bij de realisatie van het monument.

Deel dit bericht via...